Skip to content

Zserbótekercs

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A zserbó az isteni csokoládé, dió és sárgabarack lekvár sütije.
Ki ne ismerné ezt a népszerű és kedvelt magyar eredetű süteményt? Az ünnepi asztalok sütije, már nagymamáink is ezt készítették. A zserbót eredetileg Gerbeaud szeletként, Gerbeaud Emil svájci származású cukrász találta fel, aki 1884-ben jött Magyarországra, Kugler Henrik meghívására. Gerbeaud később átvette Kugler híres Vörösmarty téri üzletét és legendás ismert alakja lett a magyar cukrásztörténelemnek.
Korábbi zserbó receptjeim: Zserbó, Zserbótorta és Zserbógolyók. Ezek után jöjjön a legújabb fantasztikus változat, a Zserbótekercs.
Érdemes nem mindig a megszokott recepteket sütni, ki kell próbálni így is!

Hozzávalók 4 főre:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 dl langyos tej
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 30 dkg sárgabarack lekvár
  • 1 ek méz
  • 1 ek rum vagy rum aroma

A csokimázhoz:

  • 10 dkg vaj
  • 4 ek holland kakaópor
  • 4 ek porcukor
  • 1 tk rum vagy rum aroma
  • 4 ek melegvíz

A díszítéshez:

  • 2-3 dkg durvára vágott dió
  • néhány egész dió

 

 

Elkészítés:

A langyos tejhez adunk egy kevés porcukrot, majd beleszórjuk a szárított élesztőt. Kis időre félretesszük, felfuttatjuk. Közben a tészta többi hozzávalóját egy nagy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és készre dagasztjuk. (Én robotgépet használok hozzá.) A tésztát lefedjük és pihentetjük egy órát. Ameddig várunk a tésztára, addig összekeverjük a diót a lekvárral, mézzel, porcukorral és a rummal.
A tésztagombócot két részre osztjuk, ezután lisztezett felületen vékonyra (körülbelül 2 mm), téglalap alakúra nyújtjuk külön-külön. A lapokat megkenjük a lekváros-diós krémmel. A szélesebb oldalról kezdve feltekerjük, a végét kissé betömködjük. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Mindkét tekercset egy hústűvel megszurkáljuk egészen az aljáig. Konyharuhával lefedve még egy fél órát pihentetjük. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 30 perc alatt megsütjük.
Elkészítjük a csokoládémázat: a hozzávalókat egy lábasba kimérjük és alacsony hőfokon összemelegítjük, hogy besűrűsödjön (forralni nem kell).
A megsült és kihűlt zserbó tekercseket egy szilikon ecset segítségével bevonjuk a csokimázzal. A díszítéshez félretett dióval megszórjuk a tetejét.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük