A zöldborsós szelet készíthető más húsból is: combból, lapockából, de csirkemellből is készítettem már. Nálunk a friss zöldborsó nagy kedvenc, de mindig levest és főzeléket nem készíthetek. Ennél az ételnél a borsó mellett még itt van az ízletes sült hús is… Hát, mit mondjak?! Egyik kedvencem. Íme:
Hozzávalók (4 főre):
- 70-80 dkg sertéskaraj (csont nélküli, 4 nagy szelet vagy 8 kisebb szelet)
- 50 dkg zöldborsó (kifejtett)
- kb. 1 dl olaj
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
- 1 tk étkezési keményítő
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 cs petrezselyemzöld
Elkészítés:
A karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és zúzott fokhagymával megkenjük. Az olajon lassú tűzön párolni kezdjük, majd kevés vizet – kb. 1 dl – adunk hozzá. Amíkor a víz elpárolgott és a hús megpuhult, utána már sülni hagyjuk. Elkészítjük a zöldborsós ragut: az apróra vágott vöröshagymát, kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a borsót. Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje (kb. 1,5 -2 dl). Puhára főzzük a borsót, majd az étkezési keményítővel elkevert tejszínnel behabarjuk. A végén apróra vágott petrezselymet adunk hozzá.
A karajszeletek, a zöldborsós ragu, és a párolt rizs együtt tálalva alkotnak egy egészet!