Egy ízletes mártás, csodálatos kiegészítője, az amúgy is ellenállhatatlan sült húsoknak. Számomra ez a legnagyszerűbb mártás, nagy kedvencem, már csak egy jó steak szükséges mellé és evvel már le is lehet venni engem a lábamról! Szóval most elárultam egy nagy titkot :), de tényleg imádom, sokáig csak étteremben ettem. Amióta én is elkészítettem otthon, azóta egy sima sült hús szeletet is „feldobok” néha vele.
Hozzávalók 4 főre:
- 3 ek olaj
- 5 dkg vaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 tk mustár
- 3 ek konzerv zöldbors
- 1 ek egész zöld-, vagy színes bors
- 2 ek liszt
- 2 dl tejszín
- 2 dl marhahúsleves (kockából)
- 2 ek brandy
- 1 tk worchester szósz
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A vöröshagymát meghámozzuk és nagyon finomra vágjuk vagy lereszeljük. Az egy evőkanál borsot durvára törjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat, majd a hagymát megfonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a tört zöldborsot és a lecsepegtetett konzerv borsot. A liszttel meghintjük és világosra pirítjuk, ezután a húslevessel, majd a tejszínnel felöntjük. A brandyvel, a worchester szósszal, a mustárral ízesítjük és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Megkóstoljuk és, ha szükséges, megsózzuk a mártást. Frissen tálaljuk sült húsok mellé, legfőképpen bélszín, hátszín, szűzpecsenye kiváló kísérője lehet.
Kedvenc mártásom, én steak mellé egyszerűen imádom!