Zöldbableves

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A zöldséglevesekben az a jó, hogy szinte bármilyen zöldséget belefőzhetünk, amit csak találunk a hűtőben. Mindenki a saját ízlése szerint variálhatja és érdemes a fűszerekkel is kísérletezni egy kicsit. Ha szeretnéd gazdagabbá tenni a levest, akkor egy isteni házi kolbásszal vagy egy jó minőségű virslivel megteheted.

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg zöldbab
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 3 db burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só-, bors ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 5 ek olaj
  • 1 púpozott ek liszt
  • 1 pohár (175 g) tejföl

 

 

 

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apró kockára vágjuk, a burgonyát szintén kockázzuk. A répákat felkarikázzuk, a zöldbabot pedig körülbelül 2 cm-es darabokra vágjuk.
Az olajon megdinszteljük a hagymát. Amikor már üveges lett, akkor hozzáadjuk a répákat. Megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük 2-2,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és a zúzott fokhagymát, valamint a babérlevelet is hozzáadjuk. Közepes lángon főzzük, körülbelül 10 percig, majd a leveshez adjuk a kockára vágott burgonyát és a zöldbabot. Körülbelül további  20 perc kell még neki, ameddig minden zöldség megpuhul.
A habaráshoz a lisztet egy kevés vízzel elkeverjük, majd a tejfölt is hozzáadjuk. A forró levesből merünk hozzá néhány kanálnyit és az egészet alaposan kikeverjük. A habarást a leveshez adjuk és néhány percig együtt főzzük. Végül az apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Aki szereti, még több tejfölt kínálhat hozzá.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük