Vörösáfonyás – füstöltsajtos – vörösboros – karajtekercs

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A vörös áfonya egy hegyvidéki, piros gyümölcsű faj, amit savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztunk. Savanykás aromája miatt az ínyencek szívesen használják mártásnak, szósznak, lekvárnak vadhúsok, sültek, vagy akár rántott sajt mellé is. Sokszor előfordul az is, hogy a vörös áfonyából kompótot, vagy áfonyamártást készítenek. Úgy hallottam, hogy a profi séfek a vörös áfonyának a levét használják fel arra, hogy a sós ételeknek enyhe fanyarságot kölcsönözzenek például a levesek, szószok esetében.

A vörös áfonyából készült szósz Amerikában nem hiányozhat az ünnepi asztalról a hálaadási pulyka mellől. 

A mostani karácsonykor nálam egy hústekercs töltelékeként szerepelt a vörös áfonya, amit még ízletesebbé tett, hogy jó minőségű vörösborban pároltam elő. Az ízeket füstölt sajttal fokoztam, ha még lehet. Az ételt a vörösboros szósz, valamint a három különböző köret harmóniája tette teljessé.

Hozzávalók 6 főre:

  • kb. 1 – 1,5 kg csont nélküli karaj
  • 25 dkg füstölt sajt
  • 25 dkg aszalt vörös áfonya
  • só-, bors-, sertéssült fűszersó ízlés szerint
  • 5 dl vörösbor
  • 2 ek olaj
Szószhoz:
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 1 dl tejszín

Elkészítés:

A vörösborban az áfonyát lassú tűzön kb. 8-10 percig főzzük. A tűzről levéve kihűtjük, majd leszűrjük. A bort félretesszük, még szükség lesz rá a szószhoz! Ezután előkészítjük a húst: a karajt kinyitjuk, vagyis hosszában bevágjuk a húst egészen mélyen úgy, hogy egyetlen óriási nagy téglalap alakú szeletet kapjunk, majd klopfoljuk jó vékonyra. Keresd meg egy kissé mérgesebb családtagodat, aki “dühből” jól odasóz a húsnak, laposra veri azt :). Komolyra fordítva a szót, a húst vékonyra kell klopfolni, de vigyázva, hogy sehol ne szakadjon el. Alaposan fűszerezzük be óriás hússzeletünket: ízlés szerint sóval, borssal és az általam kedvelt sertéssült fűszersóval. Az olajjal locsoljuk meg és egy kanál hátuljával a fűszerrel együtt jól kenjük el a húson.
A sajtot reszeljük le és szórjuk rá a húsra:

 

 

A vörösáfonyát szintén halmozzuk rá és oszlassuk el egyenletesen.

 

A húst szorosan, határozott mozdulattal tekerjük fel (mintha rétest készítenénk). Ha esetleg bárhol a hús elszakadna, ne essünk kétségbe, rögzítsük hústűvel a szükséges helyeken. Ízlés szerint a hústekercset alaposan befűszerezzük.

A hús méreténél nagyobb alufóliát tépjünk le, két darabot. Azért, hogy a lé bent maradjon a fóliában, duplán fogjuk csomagolni. Csavarjuk bele az egyikbe, majd fordítsuk meg és tekerjük bele a másik fóliába is úgy, hogy a hús mindenhol fedve legyen. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A hústekercset tepsibe fektetjük és sütjük 1 – 1,5 órát. Ezután a fóliából kibontva (vigyázat, mert a fóliából forró lé fog kifolyni, amire már nem lesz szükségünk, ezért ezt kiönthetjük), visszatesszük a tepsibe, kívülről még fűszerezhetjük egy kevés sertéssült fűszersóval és további 30 perc alatt készre sütjük. Amíg a hús sül, elkészítjük a szószt: a félretett bort feltesszük forrni. A tejszínt kikeverjük az étkezési keményítővel és besűrítjük vele a bort. Amikor a hús elkészült, kicsit várunk, mert forrón nem tudjuk szeletelni. Én ünnepi fogásként tálaltam: Almás krumplipürével, cukkinis tócsnival, és sült kelbimbóval. A vörösboros szószt külön kínáltam hozzá.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük