Túrós batyu

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Süsd meg otthon az egyik örök kedvenc péksütit. Hidd el, össze sem lehet vele hasonlítani a boltit! 🙂
Jobb, ha tudod, hogy a pékségekben készült süteményekben sok olyan anyag, állomány javítók és hasonlók találhatóak, melyek az otthon sütöttben nem fordulhatnak elő! Ezért is ajánlom szeretettel ezt a finom túrós batyumat, a korábban készített isteni kakaós csigám mellett.

Hozzávalók 4-5 főre (nekem 20 darab kisebb méretű batyum lett): 

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg (fél kocka) élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 3 ek cukor
  • 4 ek olvasztott vaj
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 2 db tojásfehérje
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3-4 ek búzadara
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 5 dkg porcukor (ízlés szerint)

A tetejére:

  • 1 db felvert tojás

 

 

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk és teszünk bele a cukorból két kiskanállal, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 percig meleg helyen hagyjuk, letakarva felfuttatjuk az élesztőt. Ez idő alatt, egy nagy tálba tesszük a lisztet és elkeverjük a többi cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vajat, a sót és a megkelt élesztőt. Alaposan elkeverjük és bedagasztjuk a tésztát. Keverőtálban, vagy egy tálban konyharuhával letakarva, meleg helyen, körülbelül egy óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát.
Elkészítjük a tölteléket: a tojások fehérjéből a cukor egy részével kemény habot verünk. A túrót villával áttörjük és hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a cukor másik felét, a reszelt citromhéjat és a búzadarát. Ekkor hozzáadjuk a tojáshabot, egy szilikon lapáttal óvatosan beleforgatva.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és körülbelül fél cm vastagságúra nyújtjuk. Egy pizzavágóval négyzeteket vágunk (körülbelül 10×10 cm-es) és mindegyik közepére egy jó evőkanállal teszünk a túrókrémből. Átlósan összecsípjük a sarkokat, és összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét sütéskor. (Semmi gond, ha pár darab szétnyílik, nekem is volt ilyen! :))

A sütőpapírral bélelt tepsiben, letakarva még fél órát kelesztjük, majd megkenjük egy felvert tojással és 180 fokon körülbelül 20 perc alatt arany színűre sütjük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük