Töki pompos (Kenyérlángos)

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

A töki pompos nem más, mint az amúgy kemencés lángos, vagy langalló néven ismert kenyérféle megrakva tejföllel, szalonnával, hagymával, sajttal. 
Nem vitás, hogy a magyar konyha palettáját színesíti a kenyérlángos! 
Amíg az olaszoknál ott a pizza, nekünk is megvan a saját hungarikum lepény étkünk, a töki pompos :). Sokáig feledésbe merült, de mára ismét divatba jött és a fesztiválok, vásárok nélkülözhetetlen csemegéjévé vált.
Az eredeti kemencében sül, de otthon a sütőben is érdemes kipróbálni.
Ki az aki nem szereti?


Hozzávalók 5-6 főre:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 tk kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 db főtt burgonya
  • 2 dl sós langyos főzőlé
  • 1 ek zsír
  • só, bors
  • 0,5 l tejföl
  • 3 db nagy lilahagyma
  • 25 dkg húsos szalonna (pl. kolozsvári szalonna)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg trappista sajt

 

 

 

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és élesztőt. Felfuttatjuk. Sós vízben megfőzzük az apróra vágott burgonyát, majd áttörjük. Még langyosan hozzáadjuk a liszthez, sózzuk, hozzátesszük az élesztős tejet, és a zsírt. A burgonya langyos főzőlevét, apránként beleöntve összeállítjuk a tésztát. Kb. 1 órán át kelesztjük. Kizsírozott tepsibe nyomkodjuk a tésztát, majd kevés zsírral még átkenjük. Villával megszurkáljuk a tetejét.

 

 

 

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 percig elősütjük, hogy a teteje szilárd legyen. Kivesszük a sütőből, majd a tejfölbe nyomkodjuk a fokhagymákat, sózzuk, borsozzuk és a tészta tetejét megkenjük vele. Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, kb. még 15-20 percig sütjük.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük