A tojásos nokedli olyan klasszikus, amelyen nem fog az idő, és csak előnyére válik, hogy az osztrák és a magyar konyha egyaránt büszke rá!
A tojás és a tojással készült ételek hagyományosan kötődnek a tavaszhoz a megújuláshoz, az újjászületéshez. Aligha akad még egy fogás, amely annyira kifejezi ezt az évszakot, mint a zsenge fejes salátával kínált tojásos nokedli.
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg rétesliszt
- 2 db tojás a tésztához
- 2-3 dl víz
- 1 dl olaj
- ízlés szerint só
- 10 db tojás a rántottának
Elkészítés:
Először is elkészítjük a nokedlit:
Egy fazékban vizet forralunk. A tojásokat beleütjük a lisztbe és pici vizet adunk hozzá.
Csak lazán keverjük meg a tésztát. Darabos tésztát kapunk.
Ha a víz forr, az edény fölé teszünk egy galuska szaggatót.
Teszünk a szaggatóba egy kis adag tésztát és egyenletes mozdulatokkal beleszaggatjuk.
Ha híg a tészta akkor nagyobb galuskákat kapunk. Ha sűrűbb, akkor szép egyenletes állagú galuskákat kapunk. Mikor elkészült, leszűrjük és vízzel átöblítjük.
Egy nagy teflon lábasba szedjük. 10 db tojást felverünk, hozzáadunk 1 kis teáskanál sót és villával jól elkeverjük. A nokedlira öntjük az olajat, felforrósítjuk és ráöntjük a felvert tojásokat. Kevergetés közben megsütjük úgy, hogy a tojás kissé lágy maradjon.
A tojásos nokedli mellé a friss fejes saláta elengedhetetlen, sőt kötelező 🙂