Tepsis burgonya gombával és húsgolyókkal

Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

A burgonyába rejtett húsgolyó egy fantasztikus egytálétel, ami tepsiben készül.

 

Hozzávalók: ( 4 fő )

a húsgolyókhoz:

  • 50 dkg darált hús
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • kb. 2 ek zsemlemorzsa
  • só, – bors ízlés szerint
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 ek. szárított petrezselyemzöld
  • kb. 2 ek olaj

további hozzávalók:

  • kb. 2kg burgonya
  • só, -bors ízlés szerint
  • 2 ek olaj
  • kb. 2 ek zsemlemorzsa
  • 2 tk kakukkfű
  • 20 dkg koktél paradicsom
  • 30 dkg csiperke gomba
  • 1 cs. petrezselyemzöld
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 20 dkg trappista sajt

 

 

 

Elkészítés:

Először elkészítjük a húsgombócokat:  a darált húst összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával és a zúzott fokhagymával. Hozzáadjuk a tojást a zsemlemorzsát és kevés olajat. Meghintjük egy kevés sóval, borssal valamint a pirospaprikával és a petrezselyemmel. Alaposan összegyúrjuk. Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. A burgonyát meghámozzuk és megmossuk.  A felét vékonyan felszeleteljük. A másik felét egy reszelő durva fokozatán lereszeljük, kicsit megsózzuk és állni hagyjuk.  Egy tepsit olajjal kikenünk és meghintjük zsemlemorzsával. A tepsibe elrendezzük a felszeletelt burgonyát, majd a kinyomkodott reszelt burgonyát. Közéhelyezzük a húsgolyókat. A gombát megpucoljuk, a nagyobbakat félbe vágjuk. A paradicsomot megmossuk. Ezután a tepsibe szórjuk a gombát és a koktél paradicsomokat is. Finomra vágott petrezselyemzölddel és kakukkfűvel megszórjuk a tetejét. Sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük. A tejfölt és a tejszínt elkeverjük, majd meglocsoljuk a tepsis krumplit vele. A sajtot lereszeljük és a felével megszórjuk a tetejét. A tepsit fóliával letakarjuk és 200 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 45 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát. A maradék reszelt sajtot összekeverjük  egy evőkanálnyi zsemlemorzsával és őrölt fűszerpaprikával. Végül a burgonya tetejét megszórjuk vele. 5-10 percre visszatesszük a sütőbe. Amikor szépen ráolvadt a sajt, már tálalhatjuk is.
Csemege uborkával, házi savanyúsággal tálaljátok!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük