Skip to content

Szilvás-túrós pite

Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

Ez a túrós pite egyszerűen mennyei! Nagyon túrós és nagyon krémes. Szilva helyett más gyümölcsből is készíthetjük, például sárgabarackból is nagyon finom.

Hozzávalók: (28 cm-es piteformához)

a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 0,5 cs (6 g) sütőpor
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 2 ek víz
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 ek őrölt fahéj

a töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg tejföl
  • kb 60 dkg szilva
  • 1 db tojás
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 1 db citrom héja

 

 

 

Elkészítés:

Elkészítjük a tésztát:  a lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és összemorzsoljuk. Amikor már morzsalékos a tészta, akkor hozzákeverjük a cukrot. Hozzáadunk két evőkanál hideg vizet és egy tojást. A tésztát összegyúrjuk és az egyharmad részét félretesszük a hűtőbe.  A kétharmad rész tésztát kinyújtjuk piteforma  méretűre. Óvatosan a formába helyezzük úgy, hogy pereme is legyen. A hűtőbe tesszük addig, ameddig elkészítjük a tölteléket.
A megmosott szilvát félbevágjuk és a magját eltávolítjuk. Megszórjuk a fahéjjal és a vaníliás cukorral. A túrót egy tálba tesszük és villával összetörjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, porcukrot, a tejfölt, a tojást és a reszelt citromhéjat. Végül a pudingport is hozzáadjuk.   A túrókrémet alaposan összekeverjük. A piteformába a tésztára kanalazzuk a tölteléket, majd a szilvával kirakjuk a tetejét.
A hűtőből kivesszük a maradék tésztát. Egy lisztezett felületen kinyújtjuk és egy éles késsel vékony csíkokra vágjuk. Ezután a tésztacsíkokkal berácsozzuk a pite tetejét. A sütőt 170 fok légkeveréses vagy 180 fok alsó-felső sütésre előmelegítjük. Körülbelül 50 percig sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük