Ez a túrós pite egyszerűen mennyei! Nagyon túrós és nagyon krémes. Szilva helyett más gyümölcsből is készíthetjük, például sárgabarackból is nagyon finom.
Hozzávalók: (28 cm-es piteformához)
a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 0,5 cs (6 g) sütőpor
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 2 ek víz
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 ek őrölt fahéj
a töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 10 dkg tejföl
- kb 60 dkg szilva
- 1 db tojás
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 1 db citrom héja
Elkészítés:
Elkészítjük a tésztát: a lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és összemorzsoljuk. Amikor már morzsalékos a tészta, akkor hozzákeverjük a cukrot. Hozzáadunk két evőkanál hideg vizet és egy tojást. A tésztát összegyúrjuk és az egyharmad részét félretesszük a hűtőbe. A kétharmad rész tésztát kinyújtjuk piteforma méretűre. Óvatosan a formába helyezzük úgy, hogy pereme is legyen. A hűtőbe tesszük addig, ameddig elkészítjük a tölteléket.
A megmosott szilvát félbevágjuk és a magját eltávolítjuk. Megszórjuk a fahéjjal és a vaníliás cukorral. A túrót egy tálba tesszük és villával összetörjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, porcukrot, a tejfölt, a tojást és a reszelt citromhéjat. Végül a pudingport is hozzáadjuk. A túrókrémet alaposan összekeverjük. A piteformába a tésztára kanalazzuk a tölteléket, majd a szilvával kirakjuk a tetejét.
A hűtőből kivesszük a maradék tésztát. Egy lisztezett felületen kinyújtjuk és egy éles késsel vékony csíkokra vágjuk. Ezután a tésztacsíkokkal berácsozzuk a pite tetejét. A sütőt 170 fok légkeveréses vagy 180 fok alsó-felső sütésre előmelegítjük. Körülbelül 50 percig sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.