Egy légies, puha piskótába egy habkönnyű gyümölcsös krém kerül. Ez a töltelék nem éppen a klasszikus és sokak számára ismert baracklekvár, de érdemes újítani és kipróbálni ezt is, korábbi receptem a nagy sikerű Citromos lime-os piskótatekercs után.
Hozzávalók 4 főre:
- 3 db tojás
- 15 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- fél csomag sütőpor
- 6 ek víz
A citrom sziruphoz:
- 2 dl melegvíz
- 1 ek porcukor
- 4 ek friss citromlé
A gyümölcsös krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 25 dkg szeder
A díszítéshez:
- 2 dl habtejszín
- 1 ek porcukor
- 1 db citrom
- pár szem szeder
Elkészítés:
A piskótát a szokásos módon elkészítjük. A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral habosra keverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A lisztbe belevegyítjük a sütőport, majd összeállítjuk a piskótát: a sárgájába először a beleforgatjuk fehérjehabot, és a lisztet is 3 részletben, óvatosan, lapáttal. Sütőpapírral kibélelt gáztepsiben, közepes lángon, kb. 10 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Még melegen egy tiszta konyharuhába tekerjük, hogy a töltésnél ne törjön.
Összekeverjük a citrom szirup összetevőit: a vizet, a cukrot, és a citromlevet.
Összekeverjük a szedres tölteléket is: egy nagy tálba tesszük a krémsajtot, a puha vajat és a porcukrot. Egy robotgéppel elkeverjük, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott szedret is.
A kiterített tésztalapot meglocsoljuk a citrom sziruppal, és rákenjük szép egyenletesen a szedres-mascarponés krémet. Feltekerjük és a széleit levágjuk, hogy szép, guszta legyen. A tetejét megszórjuk porcukorral és díszítjük a felvert tejszínhabbal, egy-egy szem szederrel és háromszög alakúra vágott citromszeletekkel. Szeletelve tálaljuk.
Összekeverjük a citrom szirup összetevőit: a vizet, a cukrot, és a citromlevet.
Összekeverjük a szedres tölteléket is: egy nagy tálba tesszük a krémsajtot, a puha vajat és a porcukrot. Egy robotgéppel elkeverjük, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott szedret is.
A kiterített tésztalapot meglocsoljuk a citrom sziruppal, és rákenjük szép egyenletesen a szedres-mascarponés krémet. Feltekerjük és a széleit levágjuk, hogy szép, guszta legyen. A tetejét megszórjuk porcukorral és díszítjük a felvert tejszínhabbal, egy-egy szem szederrel és háromszög alakúra vágott citromszeletekkel. Szeletelve tálaljuk.