„Zsíros fogás”, nem éppen diétás, viszont könnyen elkészíthető és a legtöbb magyar családnál gyakran előfordul ez a jellegzetes ízű,húsos finomság.
Külön élvezet és ráadás, hogy a dermedt zsírja kenyérrel fogyasztva szintén isteni!
Hozzávalók 4 főre:
- 1,5 kg sertés oldalas
- 2 fej vöröshagyma
- 8-10 gerezd fokhagyma
- só, bors, őrölt kömény ízlés szerint
- kb. 2 ek sertés zsír
- kb. 1 kg héjában főtt burgonya
- 1 cs petrezselyemzöld
Elkészítés:
Igyekszem a hentesnél egyenletes vastagságú és szélességű oldalast választani. Otthon daraboljuk egyforma méretű szeletekre, nagyjából 2 csontonként vágjunk le egy-egy darabot. Alaposan sózzuk, borsozzuk és őrölt köménnyel ízlés szerint megszórjuk minden oldalát. Ezután sertés zsírral kikent tepsibe tesszük és 1-2 dl vizet öntünk a húsok alá. A fokhagymát nagyon apróra vágjuk és megszórjuk a húsokat vele. A vöröshagymát négybe vágjuk és a hús köré dobáljuk.
Alufóliával lefedjük, és 160 fokra (hőlégkeveréses) előmelegített sütőbe tesszük, kb. 2 órát pároljuk (ha szükséges, közben a vizet pótoljuk). Ezután a fóliát levesszük, a hús közé tesszük a félbe vágott főtt burgonyákat, majd 200 fokon még kb. 20 percig sütjük. Közben megforgatjuk a húsokat, hogy mindenhol egyformán piruljon. Legtöbbször így együtt a burgonyával tálalom, amit apróra vágott, friss petrezselyemzölddel megszórok.
Amikor külön készítek köretet hozzá, akkor megmarad a finom ízletes sült hús zsír és friss kenyérrel nagyon szeretjük tunkolni 🙂
Most paradicsom salátát készítettem mellé, de bármilyen más savanyúság (pl. kovászos uborka) is kiváló hozzá.