Pupusas avagy töltött lepény

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Az interneten a hatalmas “pupusas láz” 🙂 magával ragadt engem is. Muszáj volt kipróbálnom.
A tésztája percek alatt elkészül, ráadásul nem kell olajban kisütni! Kiváló arra is, hogy a hűtőből felhasználjuk a maradékokat: sonka, felvágott, kolbász, sajt, stb…. és egy szuper vacsora, reggeli vagy uzsonna varázsolható belőle.
De mi is a pupusas? A pupusas Közép-Amerika nyugati részén, El-Salvador nemzeti eledele. Egy töltött tésztaféleség, ami nagyon hasonlít a quesadillahoz. Csak itt nem két lap van összesütve a töltelékkel, hanem belekerül a tészta közepébe a töltelék. Nagyon finom és kiadós étel. A töltelék szabadon variálható, csak a képzeletünk szabhat határt.



Hozzávalók 4 fő (kb. 6 darabhoz):


A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • fél dl olaj
  • 1 tk só
  • 1,2 dl langyos víz

A töltelékhez:

  • 4 ek tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg gépsonka
  • 1 db kápia paprika
  • fél csomag metélő hagyma
  • 5 dkg bacon szalonna
  • 5 dkg reszelt trappista sajt
  • só-, bors ízlés szerint

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és kis cipót formázunk belőle. Amíg a tölteléket elkészítjük, addig letakarva pihentetjük. A töltelék hozzávalóit apróra vágjuk, és egy tálba tesszük a tejföllel, reszelt sajttal együtt. A kockára vágott bacont pirítsuk zsírjára, miután kihűlt, tegyük bele a tejfölbe. Az egészet alaposan kikeverjük és ízesítjük kevés borssal és ha szükséges, akkor sóval is. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és golyókat formálunk belőle. Nyújtsuk szélesebb, ovális alakúra és tegyünk a közepébe egy púpos evőkanálnyit a töltelékből, és osszuk el egyenletesen hosszában:

 

 

Ezután hajtsuk be balról és jobbról is, majd a tésztaszéleket összefogva összecsipkedjük az elejétől a végéig:

 

 

Majd fordítsuk meg és egy picit lapítsuk le:

 

Egy teflon serpenyőben, közepes hőmérsékleten, hogy ne égjenek meg, (olaj nem kell hozzá) pár perc alatt megsütjük előbb az egyik, majd a másik oldalát is. (Ez kb. 2-2 perc.) Egy picit az oldalát is érdemes megsütni, így biztosan nem marad nyers a tésztája. Frissen, melegen, bármilyen salátával vagy zöldséggel tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük