Én vidéken élek, nekünk a vasárnapi ebéd és a jó idő egyenlő a bográcsban főzéssel 🙂
Nálunk ez dupla élvezet, mivel egy szuper családi program, valamint egy össze nem hasonlítható ízvilág, amit csak a szabadban, bográcsban lehet megalkotni.
A pincepörkölt (gulyás, bográcsgulyás és más pörkölt szintén) bográcsban az igazi, de természetesen a konyhában is elkészíthetjük. A pincepörkölt lényege, hogy a présházaknál, pincéknél meglévő egyszerű körülményekre való tekintettel minden alapanyag és adalék, még a köret is egyszerre, egy edényben készül! Másrészt, tartalmas egytálételnek kell lennie, hogy a borozgatás után legyen, ami kicsit fölszívja az alkoholt. Fontos még, hogy a pincepörköltnek többféle húsból kell készülnie, vegyes húsból az igazi. Ez a pörkölt szalonna alapon készül sertéshúsból (pl. comb, csülök, köröm) és marhahúsból, zöldpaprika, paradicsom, fokhagyma, sok őrölt fűszerpaprika, őrölt kömény fokozzák az ízeket. A legfontosabb, hogy víz nem kerül bele, legfeljebb a vége felé egy kevés a krumplival. Addig pedig száraz vörösborral „itatjuk” apránként az ételt, és a szakácsot is :).
@szilviamalmos fb oldalam: Sylvia Gasztro Angyal weboldalam: sylviagasztroangyal.hu #fyp #foryou #foryoupage #sylviagasztroangyal #receptvideo #egyszerurecept #recept #porkolt #magyarosételek #magyaros #bogracs #gasztronómia #gasztroblogger ♬ Baby Come To Me – Oliver Wolf
Hozzávalók 6-7 főre:
- 1 kg marhahús
- 1 kg sertéscomb
- 2 ek zsír
- 2 nagy vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 darab tv paprika
- 2-3 db paradicsom
- 10 dkg fűszerpaprika őrlemény
- só, bors, őrölt kömény
- 1 ek ételízesítő
- 1.5 kg burgonya
- kb. 1-1.5 dl vörösbor
Elkészítés:
Tipp: aki nem túl jártas a bográcsozásban, nem szabad az ételt magára hagyni, ajánlatos sűrűn kevergetni, mert hamar odaéghet és akkor már nem a mennyei, hanem az égett íz fog érvényesülni. Én nagy kóstolgató vagyok, szerintem érdemes közben is figyelni az arányokra.
Ételízesítő???
Na az ami semmi jóba nem kell!!!
Ízlések és pofonok! 🙂 Aki nem kedveli, természetesen nem használja. Ez ízlés dolga.