Skip to content

New Yorki epres sajttorta

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

Egyszerű elkészíteni nem kell vele sokat pepecselni. Arról nem is beszélve, hogy előre elkészíthető, így vendégvárásra is kiválóan alkalmas. A 20. században a sütemény átütő sikereket ért el New Yorkban. A különböző éttermek egymással versengve hozták létre a saját sajttortájukat. A tortának sok verziója ismert. A New Yorki Cheesecake vagyis sajttorta fő hozzávalója egy tejszínes, tojással gazdagított sajtos krém. Ez ízesíthető citrommal, lehet túrót is tenni bele. A tetejére tesznek különböző gyümölcsökből isteni szószokat, lehet még hozzá csokiöntet, vagy akár karamell. Nagyon jól variálható szezonális gyümölcsökkel, különlegesen ízesítve bárkit elkápráztathatunk vele! 

Hozzávalók (24 cm-es tortaformához) kb. 6 főre:

A tortához:

  • 25 dkg Győri Édes teljes kiőrlésű keksz (vagy más omlós keksz)
  • 50 dkg mascarpone
  • 15 dkg vaj
  • 15 cukor
  • 10 dkg tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 3 db tojás
  • 1 tk vanília kivonat
  • 3 ek étkezési keményítő

A tetejére:

  • 50 dkg eper
  • kb. 15 dkg cukor
  • fél csomag (12,5 g) Dzsemfix szuper 3:1

 

 

 

Elkészítés:

A kekszet durvára törjük és az olvasztott vajjal egy tálban összekeverjük. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük és  a vajas, kekszes masszát belenyomkodjuk. Egy másik tálba tesszük a mascarponét, hozzáadjuk a cukrot, a vanília kivonatot, a tejfölt és a tejszínt. Jól kikeverjük a krémet és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, végül az étkezési keményítőt. Az egészet simára keverjük. A kekszes alapra öntjük és a tetejét szépen elsimítjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és körülbelül 45 perc alatt a torta alapot készre sütjük. Teljesen kihűtjük, ez idő alatt kicsit össze fog esni, de ez nem baj! Akár előző nap este is elkészíthetjük és másnap tesszük rá a gyümölcsös dzsemet.

Elkészítjük az epres dzsemet: az epret tetszőlegesen szeleteljük vagy kockázzuk. A felét pépesítjük és egy lábasba tesszük a cukorral, a dzsemfix-el és a maradék eperrel.  Összekeverjük és melegíteni kezdjük. Néhány perc alatt készre főzzük, majd hűlni hagyjuk.

Ezután a tortára kanalazzuk az epres dzsemet, elsimítjuk a tetején és már tálalhatjuk is.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük