Skip to content

Narancsos gyömbéres lazac

Print Friendly, PDF & Email

 

 

A lazac egyik legjobb választás az ünnepi asztalra, főleg akkor, ha valami ízletes, de nem macerás fogásra vágyunk. Nem kell órákat pepecselni vele, hamar elkészül és egy kicsit különlegesebb fűszerezéssel tényleg fantasztikus.

 

Hozzávalók:  ( 4 főre )

  • 80 dkg bőrös lazac ( 4 szelet )
  • 1,5 dl szójaszósz
  • 1,5 dl juharszirup
  • 1,5 dl narancslé
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk színes borskeverék
  • 5 dkg vaj

 

 

 

Elkészítés:

A szálkát eltávolítjuk a lazacfiléből, ha esetleg lenne még benne. Megmossuk és egy tálba tesszük.
Egy másik tálba tesszük a pác hozzávalóit: a szójaszószt, a juharszirupot, a narancslét. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a gyömbért és a színes borskeveréket. Jól elkeverjük és a lazacra öntjük. A hűtőben pihentetjük 1-2 órát, hogy az ízek összeérjenek.
A lazacot süthetjük grillsütőn vagy serpenyőben vagy akár a sütőben is. Most a serpenyőt választottam. Felolvasztjuk a vajat és bőrös felükkel lefelé belehelyezzük a halat. Közepes lángon elkezdjük pirítani. A bőrének ropogósra kell sülnie, a hal húsának pedig a közepéig át kell fehérednie! Halszelet vastagságától függően ez kb. 8-10 perc. Ekkor megfordítjuk és ezt a felét is megsütjük kb. 4 perc alatt.
Frissen tálalva a legfinomabb! Hasábburgonyával tálaltam.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük