Meggyes pite

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Bár meggyes pitét bármikor készíthetünk, akkor az igazi, ha a gyümölcsök frissen kerülnek a süteménybe. 
Ez a pudingos változat nekem nagyon ízlett, gyakran készítem.

Hozzávalók: (23×32 cm-es tepsihez)

a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 0,5 cs sütőpor
  • 1 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 cs vaníliás cukor

a töltelékhez:

  • 60 dkg magozott meggy
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 3 dl víz vagy meggyszörp
  • 4 ek cukor

a tetejére:

  • 1 db tojás
  • 2-3 ek porcukor

 

 

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat, a lisztet, sót, cukrot, vaníliás cukrot, és a sütőport összekeverjük. Elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt. A tészta egy lágy, nyújtható állagú lesz. Ezután a tésztát kettéosztjuk. Az egyiket egy lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra, a tepsi méretére. Egy nyújtófa segítségével egy tepsibe helyezzük.
Elkészítjük a tölteléket. A pudingport és a cukrot egy kevés vízzel vagy szörppel simára keverjük egy lábasban.
Hozzáadjuk a többi vizet és sűrűre főzzük a pudingot. Levesszük a lángról és belekeverjük a kimagozott meggyet. Érdemes megkóstolni, aki édesebben szereti, tegyen még cukrot bele! Ezt a meggyes krémet a tepsibe helyezett tésztára simítjuk. Végül a másik tésztát is tepsi méretűre nyújtjuk és befedjük vele a meggyes tölteléket. Egy villával több helyen megszurkáljuk a tetejét és a felvert tojással lekenjük. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben (hagyományos sütőben 200 fokon) körülbelül 25 percig sütjük.
Langyosra hűtjük, porcukorral megszórjuk a tetejét és kockára vágva tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük