Az eredeti Key Lime Pie-t volt szerencsém tavaly Floridában, Key West-en megkóstolni. Hatalmas gasztronómiai élmény volt! Azóta kutattam különböző amerikai receptek között, hogy itthon én is elkészítsem és megmutassam nektek is.
Nagyon egyszerűen elkészíthető. Finom keksz alapon, lime-os, krémes töltelékkel készül.
Jelenleg a kedvenc süteményem!
Hozzávalók 6-7 főre ( 23 cm-es tortaforma)
A pitealaphoz:
- 25 dkg Biscoff keksz (helyette lehet Győri édes keksz)
- 5 dkg sózott vaj
A krémhez:
- 600 ml édes sűrített tej
- 3 db lime
- 3 db tojássárgája
A tetejére:
- 2,5 dl habtejszín
- 3 ek porcukor
- 1 tk vanília aroma
- 1 db lime a díszítéshez
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kekszet egy aprítógépben összezúzzuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és összekeverjük. Ezután erősen belenyomkodjuk egy körülbelül 23 cm-es piteforma aljába, úgy, hogy pereme is legyen. (Én egy kis tálka és egy kanál hátuljával csináltam.) 8-10 percig sütjük.
A három darab lime héját lereszeljük, a levét pedig kifacsarjuk, körülbelül 1,5 dl legyen. A tojás sárgákat egy keverőtálba tesszük, a lime héjával együtt és elkeverjük. A sűrített tejet is hozzáadjuk és egyneművé keverjük. A lime levét is beleöntjük, közben egy robotgéppel alacsony fokozaton néhány percig keverjük a krémet.
Az elkészült lime-os krémet beleöntjük a korábban megsütött, langyos torta alapba. Elsimítjuk a tetejét, hogy szép, egyenletes legyen. 180 fokon újabb 15 percig sütjük. Hűlni hagyjuk egy fél órát, majd a hűtőben pihentetjük 1-2 órán át. A habtejszínt a cukorral és a vaníliával kemény habbá verjük. Egy csillagcsöves habzsákba töltjük a tejszínhabot és díszítjük vele a sütemény tetejét.
Az elkészült pitét reszelt lime héjával és lime karikákkal díszítettem.