Káposztás tészta

 

Vannak olyan olcsó, egyszerű, hagyományos ételek, amelyeket nem küldhetünk le a pályáról :), gasztronómiai forradalom ide vagy oda!
A káposztás kocka, avagy cvekedli, főleg házi gyúrt tésztából a toplistás. De ez nem csak erre a tésztás ételre, hanem bármelyik kedvencünkre is igaz. Házi tésztának nincsen párja, bizony sokkal finomabb. Hogy igazán jók legyenek az arányok a káposztás tésztánál, ideálisan kétszer annyi legyen a nyers káposzta tömege, mint a száraz tésztáé! 
És van még valami, ami vitákra adhat okot :). Sósan vagy cukrosan az igazi?
A válasz egyszerű: úgy fogyasszuk, ahogyan a legjobban szeretjük, és ne törődjünk mással. Halkan megsúgom én cukorral szeretem…
 
Hozzávalók 4 főre:
  • 5 ek napraforgó olaj
  • 1 kg káposzta (fejes)
  • 2 tk cukor
  • 1-2 kk bors (őrölt)
  • só ízlés szerint
  • 50 dkg tészta (fodros nagykocka)
Elkészítés:

A káposztát megtisztítjuk, külső leveleit leszedjük, négybe vágjuk. Nagylyukú reszelőn lereszeljük. Besózzuk és 15-20 percig állni hagyjuk. A cukrot kissé megpirítjuk, ráöntünk 4 evőkanál olajat.
Hozzáadjuk a levétől kinyomkodott káposztát. Világos zsemleszínűre pirítjuk, közben gyakran kevergetjük. (A káposzta megpirítása akár 45-50 percet is igénybe vehet.)
A végén amikor megpirult ízesítjük őrölt borssal.
Közben a tésztát kifőzzük (főzési idő 7-8 perc), leszűrjük, 1 evőkanálnyi olajjal elkeverjük. A pirított káposztát több részletben hozzáadjuk és alaposan összekeverjük.

Biztosan nem megszokott, de elárulom nektek, hogy én nem borssal, hanem cukorral szeretem a káposztás tésztát. Még kislány koromban a nagymamámnál ettem így, azóta is megmaradt ez a szokásom 🙂

 

Tippnek nem ajánlom, de ha jó ötletnek tűnik próbáld ki te is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük