Skip to content

Húsvéti reggeli asztal – 2018

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

Húsvét a kereszténység fő ünnepe. Jézus pénteki kereszthalála után harmadnapra, vasárnap feltámadt. Halálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

Húsvét a tavaszvárás ünnepe is, amit márciusban vagy áprilisban, a Hold állásától függően tartanak.
E napon ünnepeljük Krisztus feltámadását. A 40 napig tartó böjt (nagyböjt) húsvétkor ér véget, azaz a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is.

 

 

 

A húsvéthoz – ugyanúgy, mint a karácsonyhoz – hozzátartoznak az ünnepi finomságok, nagy lakomázások, a vendégjárás. Gasztronómiai szempontból, húsvétkor természetesen a sonkáé a főszerep, de sok más finomság is kerül ilyenkor az asztalunkra.
A tojás a húsvéti ünnep talán legjellegzetesebb jelképe. A tojás a húsvéti menü elmaradhatatlan része, sokféle módon lehet felhasználni. A hagyományos húsvéti ételek mellett az ünnepi asztalon ma már megtalálhatók a különféle majonézes saláták is.

 

 

A legrégebbi húsvéti étel a bárányhús. A régi magyar konyha gyakran használta ezt a húsfélét, ma már sok családban szinte csak húsvétkor található meg az asztalon.
A csokinyuszi, csokitojás elmaradhatatlan része az ünnepnek, főként a gyerekek körében.

Legyen áldott, békés ünnepünk!

 

 

 

Az asztalomon található ételek receptjei:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük