Húsvét a kereszténység fő ünnepe. Jézus pénteki kereszthalála után harmadnapra, vasárnap feltámadt. Halálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.
Húsvét a tavaszvárás ünnepe is, amit márciusban vagy áprilisban, a Hold állásától függően tartanak.
E napon ünnepeljük Krisztus feltámadását. A 40 napig tartó böjt (nagyböjt) húsvétkor ér véget, azaz a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is.
A húsvéthoz – ugyanúgy, mint a karácsonyhoz – hozzátartoznak az ünnepi finomságok, nagy lakomázások, a vendégjárás. Gasztronómiai szempontból, húsvétkor természetesen a sonkáé a főszerep, de sok más finomság is kerül ilyenkor az asztalunkra.
A tojás a húsvéti ünnep talán legjellegzetesebb jelképe. A tojás a húsvéti menü elmaradhatatlan része, sokféle módon lehet felhasználni. A hagyományos húsvéti ételek mellett az ünnepi asztalon ma már megtalálhatók a különféle majonézes saláták is.
A legrégebbi húsvéti étel a bárányhús. A régi magyar konyha gyakran használta ezt a húsfélét, ma már sok családban szinte csak húsvétkor található meg az asztalon.
A csokinyuszi, csokitojás elmaradhatatlan része az ünnepnek, főként a gyerekek körében.
Legyen áldott, békés ünnepünk!
Az asztalomon található ételek receptjei:
- Sonkatekercs
- Sült sonka mézes-mustáros mázzal
- Majonézes tojásos burgonyasaláta
- Majonézes kapros füstölt sajtos kukorica saláta
- Sajtkrémes töltött tojás