Skip to content

Húsos ravioli mascarponés paprikamártással

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A ravioli egy olasz tészta kedvenc! De ma már nem csak ők, mi is nagyon szeretjük a spagettit, a pennét, a makarónit, és a raviolit, tortellinit is. Az már ritkább, hogy otthon mi magunk készítsük el a tésztát, pedig nem is olyan bonyolult :). Az alaptészta készülhet durumlisztből tojás nélkül, de a szép, sárga, tojásos tészta is remek. A töltelékhez akár maradékokat is használhatunk, pl. újrahasznosítva így akár a sült húst vagy zöldségeket. Én most darált húsból készítettem egy ízletes tölteléket, íme: 


Hozzávalók 4 főre:

A tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 3 db tojás
  • 1 tk só
  • kb 0,5 dl víz
  • 1 ek olivaolaj

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált marha vagy sertéshús
  • 1 db vöröshagyma
  • 10 dkg krémsajt
  • 2 ek reszelt parmezán
  • 4 ek olaj
  • só-, bors ízlés szerint
  • fél csokor petrezselyemzöld

A mártáshoz:

A kenéshez:

  • 1 db tojás

A tálaláshoz:

  • reszelt parmezánsajt ízlés szerint



Elkészítés:

A lisztet mérjük ki, majd tegyük egy nyújtódeszkára. Közepére üssük a tojásokat és egy villa segítségével keverjük el a liszttel. Beleszórunk egy teáskanál sót, és az olivaolajat is hozzáadjuk. Amikor villával már nehéz dolgozni, akkor kézzel kezdjük összegyúrni. Csak annyi vizet tegyünk hozzá, hogy segítsen az összeállításban. Keményebb tésztát kell kapjunk! Szobahőmérsékleten, letakarva hagyjuk a tésztát pihenni kb 1 órán át. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a vöröshagymát apró kockákra vágjuk és az olajon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Kb. 15 perc alatt összesütjük, majd félrehúzzuk a tűzről és kihűtjük. Ezután belekeverjük a reszelt parmezánt, a krémsajtot és az apróra vágott petrezselyemzöldet.

A tésztát négy részre osztjuk. Mindegyiket enyhén lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk egy sodrófával. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van otthon tésztanyújtó gépünk – nekem nincs 🙁 -, akkor lehet abba is vágni. Az egyes részekből kis golyókat gyúrunk és amennyire csak tudjuk, annyira vékonyra nyújtjuk őket. Az imént említett gép nélkül kissé erőt próbáló feladat, de semmiképpen sem lehetetlen! Gondoljunk csak a nagymamánkra, neki sem volt mása, csak a sodrófája! Szóval két tésztacsíkot egymással párhuzamosan lefektetünk egy lisztezett felületre. Egy-egy teáskanál tölteléket ráhalmozunk az egyik tésztalapra úgy, hogy közben hagyjunk kb 5 centiméteres távolságot a halmok között.

Az üres, töltelék nélküli részeket a felvert tojással lekenjük. Befedjük az üresen maradt tésztával, lenyomkodjuk és kiszúróval kiszaggatjuk. (Ha tartunk attól, hogy a töltelék ki ne folyjon, akkor a körök széleit villával nyomkodjuk le.) Ezt a folyamatot a másik két tésztalappal ugyanígy megcsináljuk. Forrásban lévő sós vízbe rakjuk, kifőzzük, leszűrjük.
Elkészítjük a mascarponés paprika mártást hozzá.

A frissen kifőzött házi raviolinkat bőségesen meglocsoljuk a mártással és aki szereti parmezánnal megszórva fogyaszthatja.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük