Skip to content

Héjában sült szalonnás burgonya

Print Friendly, PDF & Email

 

 

A töltött burgonya tökéletes vendégváró fogás és számtalan módon variálható. Kétszer egyformát még nem készítettem, így sosem lesz unalmas. Szuper finom és az elkészítése sem bonyolult.

 

Hozzávalók:  (4 fő )

  • 4 db közepes méretű burgonya
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 4 szál újhagyma
  • 1 cs. petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olaj vagy zsír
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg sajt
  • só, – bors, – színes borskeverék ízlés szerint

tejfölös mártogatóshoz:

  • 1 doboz ( 175g ) 20 %-os tejföl
  • 2 szál újhagyma
  • 0,5 lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, -bors ízlés szerint
  • 0,5 cs petrezselyemzöld vagy 1 ek őrölt

 

 

 

Elkészítés:

A burgonyákat alaposan megmossuk, majd egy tepsibe sorakoztatjuk őket. Megsózzuk és 190-200 fokra előmelegített sütőben, körülbelül  1 óra alatt elősütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy mennyire puhult meg. A szalonnát kis kockákra vágjuk. A fokhagymát apróra az újhagymát a zöldjével együtt karikákra vágjuk. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben, kevés olajon vagy zsíron kisütjük a szalonna kockákat. Egy keveset félreteszünk belőle a díszítéshez. A többi szalonnához adjuk a fokhagymát, az újhagymát és pár perc alatt megfonnyasztjuk.
A burgonyákat kivesszük a sütőből. A tetejükön egy éles késsel  kereszt vágást csinálunk. A burgonyák héját kihajtogatjuk. Ezután egy kanállal kiszedjük a belsejüket ( körülbelül három evőkanálnyit ), amit a hagymás szalonnához teszünk. Arra figyeljünk, hogy kellő méretű legyen a mélyedés, hogy férjen töltelék a krumplikba! A kivájt burgonyákat megsózzuk.
A serpenyőben a tölteléket elkeverjük a főtt krumplival. Ízesítjük egy kevés sóval, borssal és színes borssal. A reszelt sajt, vaj és petrezselyemzöld felét is a töltelékhez keverjük. Egy krumplinyomóval alaposan összedolgozzuk. Kenhető, krémes állagú lesz.
Következik a burgonyák töltése: egy kanállal telepakoljuk a burgonyák belsejét a masszával. Végül a maradék sajttal megszórjuk a tetejüket. 220 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses sütjük körülbelül 10 percig. Grillen vagy kemencében is készíthetjük, ha van rá lehetőség.
A maradék vajat felolvasztjuk a petrezselyemzölddel és meglocsoljuk vele a megsütött burgonyákat. A félretett szalonna kockákkal díszítjük a tetejüket.
Tejfölös mártogatóssal kínáltam. Ehhez a tejfölt egy kis zúzott fokhagymával , finomra vágott lila és újhagymával bolondítottam meg. Sóval és borssal ízesítettem.
Ecetes uborka, kovászos uborka illik hozzá.

Tipp:  Rengeteg kedvenc alapanyag kerülhet még a burgonya töltelékbe, például: darált hús, csirkemáj, gomba, cukkini, parasztkolbász, füstölt sajt stb…..

 

 

Tags:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük