A Hawaii, avagy ananászos pizza feltalálója Sam Panopoulos. Panopoulos Görögországból emigrált Kanadába, aki két testvérével közösen több üzletet is vezetett Ontarioban. Saját elmondása szerint a Hawaii pizza ötlete egyszerű kísérletezésből fakadt, csak ki akarta próbálni, hogy milyen lehet az íze, ha a pizzát ananász darabokkal szórják meg. Az ötlet bevált, szerették a vásárlók. Így a 60-as években vették fel a menüre és lett igazán népszerű az USA-ban.
Hozzávalók (3 darab pizzához):
A pizzatésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 g (fél kocka élesztő) vagy 1 tasak instant élesztő
- 325 ml víz
- 0,5 ek barna cukor
- 0,5 ek só
- 2 ek olivaolaj
- 1 ek oregánó
A feltéthez:
- 1 adag pizzaszósz
- 20 dkg sajt (tetszőleges)
- 25 dkg füstölt sonka
- 1 doboz (340 g) ananász
Elkészítés:
Elkészítjük a pizzatésztát: a langyos vizet elkeverjük a cukorral, az elmorzsolt élesztővel, az olivaolajjal és lefedve meleg helyen hagyjuk pár percig pihenni. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, oregánót és összekeverjük, majd egy mélyedést alakítunk ki a liszt közepén. Ez alatt a felfutott élesztőt adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet. Ha némileg már összeállt a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel és gyúrjuk át alaposan, amíg szép homogén tésztát nem kapunk. A tetejét meglisztezzük és egy nedves konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen kelesztjük, amíg kb. duplájára megkel (kb. 1-1,5 óra).
Ez idő alatt elkészítjük a pizzaszószt.
A sonkát csíkokra vágjuk, az ananászt pedig kockákra.
Amikor a tészta megkelt, akkor kiborítjuk egy lisztezett deszkára és újból átgyúrjuk. Ezután három felé elosztjuk, gombócokat formázunk belőlük és enyhén lisztezett felületen, letakarva hagyjuk még 10 percet pihenni. Utána formázzuk a pizzákat egy kiolajozott pizzasütő lapra, majd megkenjük az ízletes házi pizzaszósszal. Rátesszük a csíkokra vágott sonkát és az ananász kockákat. Reszelt sajttal megszórjuk. 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.