Grillcsirke franciasalátával

ekkor

 

 

A csirke elkészítése egyszerű és még elrontani se nagyon lehet. Készíthetünk hozzá köretet vagy tölthetjük a csirkénket akár zöldségekkel is. Tökéletes grillcsirkét nem csak a sütödékben kapni,  saját kezűleg otthon is fantasztikusat készíthetünk. Hagyd a kész bolti pácokat, házilag készítve finomabb lesz, ráadásul mindig variálhatod. Az omlós, ropogós grillcsirkénél kevés finomabb étel létezik, és ha egyszer sikerül otthon elkészítened, onnantól kezdve tutira szerepelni fog a családi menüsorban 🙂


Hozzávalók 5-6 főre:

  • kb. 1,5 kg-os konyhakész csirke
  • 1 db csirke leveskocka
  • fél citrom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tk só
  • bors ízlés szerint
  • 1 ek grillcsirke fűszersó
  • 10 dkg vaj
  • 3-4 fej fokhagyma
  • fél dl olivaolaj

 

 

Elkészítés:

A csirke sütése előtt mérjük le a csirkét, ez alapján meghatározzuk a pontos sütési időt. Általában fél kilogrammonként számítunk 20-25 percet, ehhez még jön kb. 30 perc ráadás. Az én csirkém éppen 1,5 kg volt. Egy-két deka ide vagy oda, tehát én 1 óra 40 perc körüli teljes sütési időt számoltam. A sütőt kb. 200 fokra előmelegítjük. A jól megmosott csirkét szárazra töröljük papírtörlővel, kívül-belül. Utána  a darabokra vágott vöröshagymát, a félbe vágott citromot és a leveskockát elmorzsolva beletömködjük a csirke belsejébe. A szobahőmérsékletű vajhoz hozzákeverjük a sót, a borsot és a grillcsirke fűszersót. Ezután ezzel a fűszerezett vajjal alaposan kézzel bekenegetjük a csirke bőrét alul-felül, minden oldalt és a mell részénél a bőrök alá is benyúlunk. A végén egy kötöző spárgával összekötjük a sarkainál a csirke lábait és egy másik spárgával pedig a szárnyakat szorítjuk a törzshöz. A tepsi aljába tegyünk egy alufóliát, a csirkét pedig a tepsibe beleilleszkedő sütőrácsra fektetjük. Fontos, hogy a melleivel felfelé legyen! A fokhagymát nem pucoljuk meg a héjától, csak gerezdekre szedjük és a csirke mellé dobáljuk. A fokhagyma gerezdeknek 40-50 perc szükséges, hogy kívül ropogós, belül krémes legyen. A csirkét a sütési idő felénél meg kell fordítani, hogy a mell része is megpirulhasson. Betesszük sülni a csirkét és figyelünk arra, hogy a kellő időben a fokhagymát az alufóliára szórjuk, megöntözzük az olivaolajjal, a csirkét visszatoljuk a sütőbe. Amikor a csirke sütési idejének eljön a fele, akkor megfordítjuk a rácson és így sütjük készre, aranybarnára a csirkénket. Alufóliát terítünk rá és pihentetjük egy kicsit. Aki szereti, sült fokhagyma gerezdekkel tálaljuk a mennyei sültet. Nálunk még franciasaláta volt mellé, ami csak fokozta az élvezeteket. Kitűnő ünnepi fogásként is megállja a helyét.

Tipp: hústűvel érdemes ellenőrizni, hogy valóban átsült-e a csirke. Ha a mell és a comb legvastagabb részére szúrva tiszta folyadék csorog a húsból, akkor készen van! Ha rózsaszín a lé, akkor tovább kell még sütni.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük