Skip to content

Francia hagymaleves

Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

 

Egy ilyen zseniálisan finom, forró, laktató levesből télen soha nem elég! Nagyon finom édeskés karamellizált ízvilág és a bor együtt egy levesben. A tetején rengeteg sajttal és egy pirított bagettel. Érdemes kipróbálni!

 

Hozzávalók: ( 4fő )

  • 8 db vöröshagyma
  • 2 szál póréhagyma
  • 4 ek olivaolaj
  • 5 dkg vaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1,5 l húsleves alaplé
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • só, -bors ízlés szerint
  • 2 ek liszt
  • 1 ek porcukor
  • 3 db babérlevél
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk fehérborecet

a tálaláshoz:

  • 1 db bagett
  • 15 dkg trappista vagy eidami sajt
  • metélőhagyma vagy újhagyma

 

 

 

 

 

 

Elkészítés:

A vöröshagymát és a póréhagymát vékony szeletekre vágjuk és egy nagyobb fazékba dobjuk. Az olivaolajat hozzáöntjük és pár percig pároljuk, hogy kissé összeessen. A vajat és a porcukrot hozzáadjuk és kevergetve pár percig karamellizáljuk a hagymát. Közben a lisztet is hozzáadjuk és világosra pirítjuk. Beletesszük az apróra vágott fokhagymát és felöntjük a borral. Néhány perc után az alaplevet is hozzáöntjük és a fűszerekkel ízesítjük: sóval, borssal, babérlevéllel, kakukkfűvel és a borecettel. Jól elkeverjük és körülbelül 20 percig főzzük. Ezután sütőbe rakható tálakba szedjük a levest. Megszórjuk reszelt sajttal, erre teszünk 1-1 szelet bagettet, amit szintén vastagon sajttal megszórunk. 200 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 5 perc alatt megsütjük.
A tetejét egy kis metélőhagymával vagy apróra vágott újhagymával megszórva tálaljuk.

 

Tipp: a sajttal megszórt bagetteket sütőpapírral bélelt tepsiben is megsüthetjük a sütőben. Ezután a leves tetejére helyezzük és így tálaljuk.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük