Fokhagyma krémleves

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Nem kell megijedni a fokhagyma aromájától, főzve messze nem olyan erős, mint “nyersen” fogyasztva.
Egyszerű intenzív ízű krémleves. A kakukkfű kicsit megbolondítja, a ropogós kruton a tetején pedig megkoronázza levesünket.
Szerintem egy jellegzetes ízű sajt csak fokozhatja a hatást, pl: ementáli vagy parmezán. 

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 fej fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 darab burgonya
  • 4-5 ek olivaolaj
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
  • 1 tk kakukkfű
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1,5 l zöldségleves

 

 



Elkészítés:

A burgonyát kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymával együtt. Az olivaolajon megdinszteljük a hagymát, amikor üvegesedni kezd, hozzáadjuk a fokhagymát is, 5-10 percig pároljuk. Közben a burgonyát leszűrjük és a hagymához adjuk. Jól átkeverjük és adunk hozzá 2-3 dl levest, fűszerezzük, sóval, borssal, ételízesítővel. Kicsit összefőzzük, majd botmixerrel pépesítjük. A megmaradt levest is hozzámerjük, és összeforraljuk a levesünket. A tejszínt hozzáöntjük és még néhány perc forralás után el is készültünk vele.
Tálaláskor pirított kenyérkockákkal, levesgyönggyel és parmezánnal kínáltam.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük