Finomfőzelék marhapörkölttel

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Ki ne emlékezne, a régi, jó menzás finomfőzelékre?? Ugyan, akkoriban mindent elkövettek, hogy az ember egy életre megutálja :). Mégis meglehetősen népszerű ez a fogás, mégpedig azért, mert ha jól van elkészítve, akkor ahogy a neve is mutatja, az egyik legfinomabb főzelék! 
Akkor a jó, ha sűrű, zöldségekben gazdag és lehetőleg minél kevesebb liszttel készül. 
Íme:


Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg zöldborsó
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db kis fej karalábé
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • kb. 3 ek liszt
  • fél cs friss petrezselyemzöld
  • só-, bors-, cukor-, zöldséges ételízesítő ízlés szerint

Elkészítés:

A sárga- és fehérrépát, valamint a  karalábét kockázzuk vagy szeleteljük, kinek melyik tetszik jobban. Ezután a zöldségeket a vajon, rövid ideig pároljuk. Majd felöntjük kb. 3 dl vízzel, hogy éppen csak ellepje. Az ételízesítővel megszórjuk és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük kb. 15-20 perc alatt. Vigyázat, ne főzzük szét a zöldségeket! Összekeverjük a tejszínt és a tejet, elkeverjük benne a lisztet és lassan, folyamatos keverés mellett a zöldséghez adjuk. Fedő nélkül, gyakran megkeverve sűrűsödésig főzzük, 3-4 perc alatt. Ízesítjük még sóval, borssal, esetleg aki szereti, kevés cukorral. A végén finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk és már tálalhatjuk is.
Nekem most előző napról volt maradék isteni marhapörköltem, így nem volt kérdés, hogy evvel fogyasztottuk. De máskor egyszerűen tükörtojással, sült virslivel, vagy gyerekeknek akár csibefasírttal is tálalható.

Tipp: mirelit franciasaláta zöldségkeverékből, vagy mexikói zöldségkeverékből is finom. A lényeg, hogy a két alapanyag, a zöldborsó és a sárgarépa ne maradjon el, mert édeskés ízük adja meg az étel jellegzetes zamatát.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük