Skip to content

Csirke Chow-mein – Kínai zöldséges húsos tészta

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

Hagyományos kínai főétel, amit általában szezonális zöldségekből készítenek. A sok hozzávaló ellenére kb. 30 perc alatt összedobható. Sok fajtája ismert ennek a wok-os tésztaételnek, hús nélküli változatban is készítik. A lényeg ennél a fogásnál: lágy tészta, ropogós zöldségekkel, könnyű, ízletes szószban. Így jellemezném.


Hozzávalók 4 főre:

  • 60 dkg csirkemell filé
  • 20 dkg csiperkegomba
  • fél db sárga kaliforniai paprika
  • fél db piros kaliforniai paprika
  • 3 db sárgarépa
  • 4 szál újhagyma
  • 1 db diónyi gyömbér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fél  kínai kel
  • 3 kk kínai ötfűszerkeverék
  • fél csokor friss korianderzöld
  • 30 dkg spagetti vagy kínai tojásos metélt
  • 4 ek osztrigaszósz
  • 4 ek sötét szójaszósz
  • 2 dl szárnyas alaplé (leveskockából is lehet)
  • 1 ek étkezési keményítő
  • fél dl víz
  • 3 ek mogyoróolaj
  • só-, bors-, ízlés szerint
A páchoz:
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek olaj
  • 1 tk négyszínű bors



Elkészítés:


A megtisztított csirkemellet vékony csíkokra felvágjuk. A pác hozzávalóit elkeverjük és a csirkére öntjük, összekeverjük és 1-2 órát állni hagyjuk. Ha spagettivel készítjük, akkor ketté törve sós vízben készre főzzük. A megtisztított zöldségeket felaprítjuk: a paprikákat, a kínai kelt és a répát csíkokra, julienre, a gombát szeletekre vágjuk. Az újhagymát karikára, a gyömbért és a fokhagymát apróra vágjuk.

 

 

Magas hőfokon felhevítünk egy wokot vagy egy nagy serpenyőt. Beleöntjük az olajat és amikor felforrósodott, hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát és az ötfűszerkeveréket. Állandó kevergetés közben fél percig pirítjuk, ügyelve, hogy a fűszer nehogy odaégjen. Ezután hozzáadjuk a lecsepegtetett, pácolt csirkehúst és addig hevítjük, amíg már-már füstölni kezd. Néhány perc után hozzáadjuk a zöldségeket: a gombát, a paprikát, és a répát. Ráöntjük az osztriga- és a szójaszószt, majd összekeverjük. A húslevest is hozzákeverjük, majd az egészet jól összeforraljuk, készre pirítjuk. (Kb 20 perc).
Amikor már minden megpuhult, hozzákeverjük a tésztát és a karikára vágott újhagymát és a csíkokra vágott kínai kelt is. A vízben feloldjuk a keményítőt és az ételhez adjuk, alaposan összeforgatjuk – kb. 2 percig – és már készen is vagyunk. Friss korianderzölddel megszórva azonnal tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük