Skip to content

Citromszelet

Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

 

Mennyei finom citromos süti, ráadásul nem drága. Legtöbbször a nyári melegben készítem, ilyenkor főleg jólesik a nem túl édes, citromos ízvilág.

 

Hozzávalók:  ( tepsi méret:  kb. 22×31 cm )

 

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 2 ek tej
  • 12,5 dkg vaj

A krémhez:

  • 2 db citrom leve
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 20 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 5 dkg liszt
  • 2 dl tejszín
  • 4 db tojás

 

 

 

 

 

 

Elkészítés:

 

Elkészítjük a tésztát: a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a tejet és a lágy vajat. Összegyúrjuk és fóliába csomagoljuk. Körülbelül egy fél órára a hűtőbe tesszük, majd kinyújtjuk tepsi méretű téglalappá. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 170 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 25 percig sütjük.
Elkészítjük a krémet: a kifacsart citrom levéhez adunk körülbelül 1 dl vízet, valamint 1 dl tejszínt. A cukor felét, a vaníliás cukrot is hozzákeverjük. Felfőzzük és ezután belekeverjük a liszt és a maradék tejszín keverékét. Ahhoz, hogy csomómentesen el tudjam keverni, a meleg citromos krémből tettem hozzá. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. A tojásokat a maradék cukorral kikeverjük és a főzött krémhez adjuk. A citrom reszelt héjával tovább ízesítjük. Alaposan elkeverjük a krémet, majd a tésztára simítjuk.
A süteményt visszatesszük a 170 fokos sütőbe még körülbelül 25 percre és készre sütjük.
Porcukorral meghintve, kockára vágva tálaljuk. Vanília fagyival is érdemes kipróbálni, én így is nagyon szeretem!

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük