Brassói aprópecsenye

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Az étel eredete és elnevezése sem konkrétan az erdélyi városhoz köthető. A névadás történetét nem egyszerű kibogozni, rengeteg variáció létezik. Egyesek szerint a brassói receptjét a MÁV Utasellátó szakácsa találta ki a Bp  – Brassó között közlekedő vonaton. Az ételnek tehát semmi köze Brassóhoz, és az “apró” jelzővel is csak akkor egészítették ki viccből, amikor a hús egyszer nagyon apróra sikerült. A régi receptek szerint a húst csíkokra vágták, ma már inkább közepes nagyságúra kockázzuk. Kevés szalonna is jó ízt ad az ételnek. A burgonyát mindenki gusztusa és szokása szerint akár hasábra, akár kockára is vághatja. A lényeg, hogy a fűszeres zsírjára sült, de azért még szaftos húst összekeverjük a sült burgonyával. Ízesítéséhez a fokhagyma és a majoranna is hozzájárul.
Többek között ez is gyermekkorom étele, ahogyan anyukám készíti:

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 1.5 kg sertéslapocka vagy comb
  • 1.5 kg burgonya
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • só, bors, őrölt kömény, majoranna, őrölt fűszerpaprika (mindezek ízlés szerint)
  • 2 babérlevél
  • 3 ek olaj + 1 ek zsír
  • olaj a burgonya sütéshez
Elkészítés:
A húst és a burgonyát kb. azonos méretűre vágjuk (lehet kockákra vagy csíkokra), nálunk régen, mindig anyukám hangulatától függött. A megtisztított fokhagymát feldaraboljuk. A húsra 2 ek olajat öntünk, megszórjuk egy kevés őrölt borssal és a fokhagymával. Jól összekeverjük és néhány óráig állni hagyjuk.
A húsos szalonnát kockákra vágjuk, és 1 ek olajon és 1 ek zsíron kisütjük.
A vöröshagymát megpucoljuk és felkockázzuk, a paradicsommal és paprikával együtt. Rádobjuk a hagymát a szalonnára, kicsit sütjük, majd hozzáadjuk a húst is. Együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a paradicsom és paprika kockákat, valamint ízlés szerint fűszerezzük: só, bors, őrölt kömény, majoranna, pirospaprika. Ezután kevés vizet hozzáadva (kb. 1 dl) fedővel letakarva pároljuk, ameddig a hús megpuhul (kb. 1 óra).

Ezalatt olajban kisütjük a burgonyát. A kész ragut jól összeforgatjuk a sült burgonyával és frissen tálaljuk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük