Borsos tokány

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

A tokány a pörkölt távoli rokona. A csíkokra vágott hússal készülő ragut már régóta ismeri és használja a magyar konyha.
Sokféle változata létezik, van ahol pirospaprikával, szinte a pörkölttel megegyező módon készítik, máshol marhahúsból, és hallottam már azt is, ahol tejföllel készítik.
Nálunk anyukám így készítette és maradtam a hagyományoknál.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg sertéscomb vagy tarja
  • 10 dkg császár szalonna
  • kb. 2-3 ek zsír
  • 1 db vöröshagyma
  • só-, bors-, ételízesítő-, majoranna ízlés szerint
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 db tv paprika
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 tk liszt

Elkészítés:

A megtisztított húst csíkokra vágjuk. A szalonnát bőr nélkül apróra vágjuk. A vöröshagymát kockára vágjuk a tv paprikával együtt.
A szalonnát lepirítjuk, majd hozzáadjuk a zsírt és a hagymát üvegesre pároljuk rajta. A húst hozzáadjuk és fehéredésig sütjük.
Fűszerezzük: sóval, borssal (bőségesen), ételízesítővel, majorannával, őrölt köménnyel. Az apróra vágott paprikát is az ételhez adjuk, a préselt fokhagymával együtt. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és fedő alatt puhára főzzük. Amikor a hús megpuhult, a fedőt levéve hagyjuk a maradék vizet elfőni.
Egy kevés liszttel megszórjuk és még egyet forralunk rajta (így kicsit sűrűbb lesz a szaftja).
Mi most makarónival ettük, de bármilyen más tésztaköret vagy rizs passzol hozzá.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük