Egy régi újságban találtam a receptet, de annyira kíváncsi voltam rá, hogy minél előbb muszáj volt kipróbálnom. Nagyon finom, krémes, és a kis barack daraboktól valóban egy isteni, könnyű, gyümölcsös sütemény lett. Nyáron természetesen friss gyümölcsből készítsétek ti is!
Hozzávalók 6 főre:
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg margarin
- 1 cs sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 6 dl tej
- 7 ek cukor
- 4 db tojásfehérje
- 4 dl tejföl
- 1 nagy doboz (470 g) hámozott őszibarack konzerv
Elkészítés:
A margarint a porcukorral és a tojással habosra keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a margarinos masszához adjuk. A tésztát egy órát legalább a hűtőben pihentetjük. Ez idő alatt elkészítjük a krémet: először is a barackot apróra kockázzuk, és egy szűrőn hagyjuk lecsepegni. A pudingporhoz hozzáadjuk a cukrot és a tejjel csomómentesre keverjük és sűrűre főzzük. Kihűtjük és egy jó nagy tálba tesszük, belekeverjük a tejfölt és a gyümölcsöt. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a krémbe forgatjuk. A tésztát a hűtőből kivéve 2 részre osztjuk. Az egyiket egy lisztezett deszkán elnyújtjuk a tepsink méretére. Az én tepsim kb. 20×33 cm-es. Ezt a tepsit kikenjük a vajjal vagy margarinnal, majd megszórjuk kevés liszttel. A tésztát beleterítjük (hogy egyszerűbb legyen és ne szakadjon el a tészta, egy lisztezett nyújtófára rátekerjük, így könnyen és óvatosan tudjuk a tepsibe teríteni) és egy villával több helyen megszurkáljuk. Ezután a krémet a tésztára töltjük, és a másik kinyújtott tésztával is befedjük a süteményt. 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütésen) kb. 40 percig sütjük. Alaposan hagyjuk kihűlni, és fóliával letakarva, pár órára, esetleg egy teljes éjszakára is tegyük hűtőbe pihenni. Így később biztosan szépen szeletelhető. Porcukorral meghintve tálaljuk.