Aranygaluska

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Az Aranygaluska egy magyar eredetű desszert, igazi hungarikummá nőtte ki magát. 
Igazából a neve ellenére nincs köze a galuskához és kelt tésztából készül. Nem tartozik a legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető fogások közé, de a végeredmény mindenért kárpótol.

Hozzávalók: (5-6 főre)

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 0,5 kocka (2,5 dkg) élesztő
  • 2 ek cukor
  • 8 dkg vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 1 mk só

A vaníliasodóhoz:

  • 6 dl tej
  • 4 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 ek liszt

További hozzávalók:

  • 1 ek vaj (a forma kikenéshez)
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg vaj

 

 

 

Elkészítés:

Először elkészítjük a kelt tésztát. A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk.
A lágy vajat kikeverjük a három darab tojássárgájával. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojássárgájával kikevert vajat, a sót, és a felfuttatott élesztőt is. Alacsony fordulaton, legalább 10 percig dagasztjuk, amíg sima, selymes felülete lesz a tésztának. Tetejét meglisztezzük és letakarva, meleg helyen, körülbelül egy óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán, körülbelül 3 centiméter vastagságúra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk.
A vajat megolvasztjuk. A darált diót és a cukrot összekeverjük. A kis tészta pogácsákat egyesével beleforgatjuk az olvasztott vajba. Ezután meghempergetjük a cukros dióban és a sütőformába sorakoztatjuk őket. A sütőforma méretétől függően több réteg lesz és kalkuláljuk bele azt is, hogy a tészta pogácsák körülbelül másfélszeresére nőnek sütés közben! A megmaradt olvasztott vajjal és dióval megszórtam a tetejét, nehogy kárba menjen.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Közben elkészítjük a vaníliasodót. Egy lábasban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel. Egy másik lábasban a tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk. A vaníliás tejet apránként, óvatosan a tojássárgához adjuk. Folyamatos keverés mellett, kis lángon, mártás sűrűségűre főzzük.
Ha kész az aranygaluska, kicsit hűlni hagyjuk, majd kis darabokat tépünk belőle.
Végül vaníliasodóval nyakon öntve tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük