Skip to content

Aranygaluska

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Az Aranygaluska egy magyar eredetű desszert, igazi hungarikummá nőtte ki magát. 
Igazából a neve ellenére nincs köze a galuskához és kelt tésztából készül. Nem tartozik a legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető fogások közé, de a végeredmény mindenért kárpótol.

Hozzávalók: (5-6 főre)

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 0,5 kocka (2,5 dkg) élesztő
  • 2 ek cukor
  • 8 dkg vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 1 mk só

A vaníliasodóhoz:

  • 6 dl tej
  • 4 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 ek liszt

További hozzávalók:

  • 1 ek vaj (a forma kikenéshez)
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg vaj

 

 

 

Elkészítés:

Először elkészítjük a kelt tésztát. A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk.
A lágy vajat kikeverjük a három darab tojássárgájával. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojássárgájával kikevert vajat, a sót, és a felfuttatott élesztőt is. Alacsony fordulaton, legalább 10 percig dagasztjuk, amíg sima, selymes felülete lesz a tésztának. Tetejét meglisztezzük és letakarva, meleg helyen, körülbelül egy óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán, körülbelül 3 centiméter vastagságúra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk.
A vajat megolvasztjuk. A darált diót és a cukrot összekeverjük. A kis tészta pogácsákat egyesével beleforgatjuk az olvasztott vajba. Ezután meghempergetjük a cukros dióban és a sütőformába sorakoztatjuk őket. A sütőforma méretétől függően több réteg lesz és kalkuláljuk bele azt is, hogy a tészta pogácsák körülbelül másfélszeresére nőnek sütés közben! A megmaradt olvasztott vajjal és dióval megszórtam a tetejét, nehogy kárba menjen.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Közben elkészítjük a vaníliasodót. Egy lábasban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel. Egy másik lábasban a tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk. A vaníliás tejet apránként, óvatosan a tojássárgához adjuk. Folyamatos keverés mellett, kis lángon, mártás sűrűségűre főzzük.
Ha kész az aranygaluska, kicsit hűlni hagyjuk, majd kis darabokat tépünk belőle.
Végül vaníliasodóval nyakon öntve tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük