Amatriciana spagetti – Szalonnás paradicsomos spagetti

Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

A spagetti all amatriciana az egyik legfőbb étele a hagyományos olasz konyhának. Az eredeti recept Amatrice kis városkájából származik. Ebben a receptben guanciale, az olaszok pácolt tokaszalonnája szerepel. Ez egy erős, jellegzetes ízű, zsíros szalonna, vele készül a híres carbonara is. Ez az étel az olaszok szalonnás – paradicsomos tésztája, egy egyszerűen elkészíthető, de nagyon ízletes étel.

 

Hozzávalók: ( 4 főre )

  • 40 dkg spagetti
  • 40 dkg darabolt paradicsom konzerv
  • 1 db chili paprika
  • só, – bors ízlés szerint
  • kb. 20 dkg kolozsvári szalonna ( eredetileg guanciale )
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt Pecorino Romano sajt

 

 

 

Elkészítés:

A szalonnát kockára vágjuk és egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. Amikor már áttetsző, a pörcöket kiszedjük és félretesszük. A zsiradékhoz adjuk a felszeletelt chilit, kissé megpirítjuk  és felöntjük a fehérborral. Pár perc alatt elpárolog az alkohol nagy része. Ezután hozzáadjuk a felkockázott paradicsom konzervet és a zúzott fokhagymát. Körülbelül 5 perc alatt, lassú tűzön összeforraljuk.
A tésztát sós vízben al dente-re , roppanósra főzzük. A főző vízből hagyjunk egy keveset! Amint a tészta elkészült, öblítés nélkül átmerjük a serpenyőbe. Egy-két merőkanálnyi főzővizet rakunk a mártásba. Megszórjuk a reszelt pecorino sajttal és összekeverjük a tésztát. Pár perc alatt összefőzzük az ételt. Ha szükséges akkor kevés sóval és borssal ízesítjük. Mivel a szalonna és a sajt is sós, nem biztos, hogy szükséges lesz. Végül a serpenyőt levesszük a tűzről, belekeverjük a sült szalonna kockákat. Tányérokra adagoljuk és frissen reszelt sajttal még megszórjuk a tetejét. Frissen tálalva a legfinomabb.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük