Skip to content

Sütőzacskóban sült csirke zöldségekkel

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Süssük most sütőzacskóban a csirkehúsokat, mégpedig azért , mert így még ízletesebb, omlósabb és szaftosabb lesz!
Egész csirkéből, vagy a részekre bontott kedvenc csirkedarabjainkból is készíthetjük. Mi a csirke combját és mellét szeretjük, ezért én ebből készítem leggyakrabban.
Sütés közben nem szükséges megforgatni, viszont a zacskóból kivéve, vagy a zacskót megnyitva érdemes kicsit pirítani még a végén.
Ami még kényelmes lehet nekünk háziasszonyoknak, hogy a mosogatást is megúszhatjuk ezzel a módszerrel :).

Hozzávalók 4 főre:

  • 0,5 kg csirkecomb alsó
  • 0,5 kg csirkemell filé
  • 3 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg gomba
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 2 db szárzeller
  • 1 dl húsleves- vagy csirke alaplé
  • kb. 5 ek olivaolaj
  • 1 ek majoranna
  • 1 ek oregánó
  • 1 ek bazsalikom
  • 1 ek sültcsirke- vagy grill fűszersó
  • 1 tk bors
  • só ízlés szerint
  • ízlés szerint, ha van bármilyen friss zöldfűszer (petrezselyem, kakukkfű)

 

 

Elkészítés:

A csirkecombokat a csontnál egy késsel megszurkáljuk. Ezután a húsokat átmossuk és egy kevés sóval meghintjük. A hagymákat megpucoljuk és cikkekre vágjuk. A kaliforniai paprikát, szárzellert is nagyobb darabokra vágjuk. A gombát egészben hagyjuk, vagy ha túl nagy, akkor félbevágjuk. A répát megtisztítjuk és vastagabb karikákra vágjuk. Egy nagy tálba tesszük a húsokat és a zöldségeket is. Az olivaolajat elkeverjük a fűszerekkel és ezt a keveréket a tálba öntjük, majd alaposan összekeverjük. A bepácolt alapanyagokat egy órára, vagy akár egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek, így a végeredmény még finomabb lesz.
Ezután a befűszerezett alapanyagokat egy nagyobb sütőzacskóba átrakjuk. A sütőzacskót sosem szabad teljesen telepakolni, mindig kell hagyni helyet a távozó gőzöknek. Beleöntjük a húslevest és óvatosan összerázogatjuk. Zárjuk be a sütőzacskót (hagyományos csomó is megfelel, ha nem kaptál hozzá zárókupakot), de ne nagyon szorosan, hagyjunk némi helyet!

 

 

Sülés közben a zacskó megduzzad, de ez teljesen normális, nem fog szétdurranni. Ennek ellenére viszont érdemes egy hústűvel több helyen is megszurkálni a zacskó tetejét. Egy tepsibe helyezzük és 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 50 percig sütjük.  Ezután a zacskó tetejét kinyitjuk vagy kivágjuk és 200 fokon még körülbelül 15 percig sütjük az ételt.

 

 

Nekem a köret a vele sült zöldség volt. Viszont a családom tagjainak a nagy kedvenc spirál burgonyát készítettem mellé.

Tippek:

  • Süthetjük a húst köret nélkül is, vagy éppen ugyanígy zöldségekkel, amit variálhatunk például: brokkolival, cukkinivel, padlizsánnal, stb.
  • Süthetünk zacskóban egész csirkét, oldalast vagy halat is.
  • A fűszerezésben is csak a képzeletünk szab határt. Lehet hozzá akár friss kakukkfű, rozmaring, zsálya, koriander, stb.
  • Extra tipp: ha sörrel locsoljuk meg a húst a zacskóban és nem húslevessel, akkor igazán zamatos lesz és ropogósra fog megsülni.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük