Lecsós nokedli

A lecsó balkáni eredetű étel, de Európában szinte mindenhol eszik!
A lecsó a magyar konyha kultikus étele. Története a zöldpaprika és a paradicsom találkozásából kezdődött. A polgári és paraszti konyha része lett a ’20-as, ’30-as években.
A lecsó önálló ételként megállja helyét és más ételek kiegészítőjeként is népszerű, könnyű nyári zöldségpörkölt. Készíthető hússal: szalonna, kolbász, virsli vagy vegetáriánus módon tojással. 
A lecsó mellé pedig a nokedli, tarhonya és rizs szintén jó választás lehet.
 
Hozzávalók 4-5 főre:
  • 1 kg tv paprika
  • 1 db hegyes erőspaprika
  • 3-4 db paradicsom
  • 1 dl olaj vagy 2 ek zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg erdélyi szalonna
  • 3 pár frankfurti virsli
  • só-, bors-, ételízesítő-, őrölt pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés:

Az olajon a szalonnát kiolvasztjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és megdinszteljük.

Hozzáadjuk a tetszőleges méretűre vágott paprikát (szeletelhetjük vagy karikára vághatjuk) és a kockára vágott paradicsomot, majd tovább dinszteljük. Néhány perc múlva megszórjuk az őrölt fűszerpaprikával és ízlés szerint fűszerezzük (sóval, borssal, ételízesítővel). A lecsó hamar elkészül, nem kell túl párolni, mert a paprika szétfőhet.

Amikor már majdnem készen van, hozzáadjuk a karikára vágott frankfurti virslit és 2 perc alatt összefőzzük.

A végén, 2-3 felvert tojással is dúsíthatjuk (én most tojás nélkül készítettem).

Mi nokedlivel szeretjük a legjobban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük