Whiskeys pikáns szósz

ekkor

 

 

A whiskeyt nem csak inni lehet! 🙂
Lehet sokan nem gondolnák, de ez az alkohol népszerű hozzávalója számos receptnek. Például különböző desszerteknek, valamint szószoknak, mártásoknak. Ajánlom grill húsokhoz is. Nagyon izgalmas, pikáns mártás. Nem túl erős a whiskeytől, nem dominál az “alkoholosság”, csak éppen hogy “megfűszerezi”.

 

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 ek olaj
  • 1 ek barnacukor
  • 5 ek ketchup
  • 1 tk almaecet
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek Worcestershire szósz
  • só-, bors ízlés szerint
  • 3 cl whiskey
  • 0,5 dl víz

 

Elkészítés:

A hagymát finomra vágjuk és az olajon megdinszteljük.  Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd jöhet hozzá a barnacukor, amivel karamellizáljuk. Hozzáöntjük a ketchupot, szójaszószt, worcestershire szószt, az almaecetet és a vizet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Néhány perc alatt összefőzzük. Végül a whiskeyt beleöntjük, amivel már csak további egy percig főzzük. Egy szűrőn átszűrjük a szószt, hogy lágy, selymes mártást kapjunk.
Az étel amihez készült a Whiskeys, pikáns szószos csirkemell gombaraguval és édesburgonya pürével.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük