A zöldborsó leves a tavaszi étrend sztárja!Az újonnan érkező, üde, zöld, édes, zsenge változatból főzött első tavaszi zöldborsó levest igen sokra értékeljük. A friss borsóból készült leves egészen más, mint a mirelitből főzött. A leves betétjeként lehet galuska, csipetke. Én csak zöldségesen készítem, nálam hús nem kerül ebbe a levesbe. Többek között ez is gyermekkorom étele, ahogyan anyukám készíti:
Hozzávalók 4-5 főre:
- 1 kg zöldborsó
- 3-4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 csomag petrezselyemzöld
- só, bors, kevés cukor
- 2 ek ételízesítő
- 4 ek olaj
- 2 ek liszt
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
A galuskához:
- 1 db tojás
- só ízlés szerint
- kb. 3 ek liszt
Elkészítés:
Megtisztítjuk a zöldségeket, majd felaprítjuk. 1 ek olajon megfuttatjuk, majd kb. 2 liter vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt. Fedő alatt kb. 20-25 percig főzzük. A maradék olajból lisztes-paprikás rántást készítünk (olajon a lisztet megpirítjuk, majd vízzel felöntjük és a pirospaprikát hozzáadjuk). Ezzel sűrítjük be a levest. Kevés cukrot is szoktam tenni bele, természetesen ízlés dolga.Elkészítjük a galuskát. Egy tálba beleütjük a tojást, kevés sót adunk hozzá és annyi lisztet, hogy nokedli állagú legyen (ne túl lágy). A kész levesbe szaggatjuk és 3-4 percig főzzük. A végén apróra vágott petrezselyem zölddel megszórjuk a levest.