Zöldborsó leves galuskával

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A zöldborsó leves a tavaszi étrend sztárja!Az újonnan érkező, üde, zöld, édes, zsenge változatból főzött első tavaszi zöldborsó levest igen sokra értékeljük. A friss borsóból készült leves egészen más, mint a mirelitből főzött. A leves betétjeként lehet galuska, csipetke. Én csak zöldségesen készítem, nálam hús nem kerül ebbe a levesbe. Többek között ez is gyermekkorom étele, ahogyan anyukám készíti:

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 1 kg zöldborsó
  • 3-4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • só, bors, kevés cukor
  • 2 ek ételízesítő
  • 4 ek olaj
  • 2 ek liszt
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika

A galuskához:

  • 1 db tojás
  • só ízlés szerint
  • kb. 3 ek liszt

 

 

 

 

Elkészítés:

Megtisztítjuk a zöldségeket, majd felaprítjuk. 1 ek olajon megfuttatjuk, majd kb. 2 liter vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt. Fedő alatt kb. 20-25 percig főzzük. A maradék olajból lisztes-paprikás rántást készítünk (olajon a lisztet megpirítjuk, majd vízzel felöntjük és a pirospaprikát hozzáadjuk). Ezzel sűrítjük be a levest. Kevés cukrot is szoktam tenni bele, természetesen ízlés dolga.Elkészítjük a galuskát. Egy tálba beleütjük a tojást, kevés sót adunk hozzá és annyi lisztet, hogy nokedli állagú legyen (ne túl lágy). A kész levesbe szaggatjuk és 3-4 percig főzzük. A végén apróra vágott petrezselyem zölddel megszórjuk a levest.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük