Túrógombóc édes tejföllel

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A túrógombócot régen főleg a nagyik készítették, de oly egyszerű, hogy te is nyugodtan elkészítheted. Egy igazi magyar finomság. Ami különbség lehet receptek között, talán annyi, hogy van aki külön felveri a tojásfehérjét és így adja a túrós masszához. Régi recepteket nézegettem és azokban is a gyorsabb verzió szerepelt, vagyis a tojást egészben adták a túróhoz. 
Az ételt tálalhatod desszertként vagy egy tartalmasabb leves után akár főfogásként is.
Ne feledd, a gombócok akkor főttek meg, ha feljöttek a víz tetejére és körbe-körbe táncolnak a fazékban :).


Hozzávalók 4-5 főre (kb. 25 darab gombóc):

  • 50 dkg tehéntúró
  • 12 dkg búzadara
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
Morzsához:
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 3 ek olaj
  • 2 ek porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
Tálaláshoz:
  • 1 pohár tejföl (150 gr)
  • 2 ek porcukor + ízlés szerint a szóráshoz
  • 1 cs vaníliás cukor

 



Elkészítés:

A legjobb és legkényelmesebb, ha előző este összeállítjuk a gombócot: a túrót, a búzadarát, a sót, a cukrot és a tojást alaposan összekeverjük. Lefedjük és hűtőbe tesszük. (Ha nem előző este készítjük, akkor is legalább 2 órát pihentetjük, hogy a dara a nedvességtől megduzzadjon, így az állaga könnyű lesz!) Másnap nem túl nagy, közepes golyókat formázunk vizes kézzel a masszából. Egy fazékban vizet forralunk egy csipet sóval. Ha már forr a víz, a gombócokat szépen beleengedjük. Főzés közben időnként óvatosan megkeverjük, nehogy leégjen. Kb. 15 perc alatt közepes lángon megfőzzük. A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk és a kész, lecsepegtetett gombócokat megforgatjuk benne.
A tejfölt a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük és ezzel meglocsolva, ízlés szerint még porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük