Skip to content

Toffifee pite

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

Egy brutál mogyorós, krémes, csokis pite, aminek a töltelékébe és a tetejére is került toffifee.
Mi is az a toffifee? Ropogós mogyoró lágy karamellben, finom nugát krémmel,  a tetején pedig egy csöppnyi étcsokival. Ugye ez a pite csakis fenséges lehet? 

Hozzávalók 7-8 főre (28 cm-es tortaforma):

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 db tojás
  • 50 ml tejföl

A krémhez:

  • 20 dkg tejcsokoládé
  • 20 dkg pörkölt mogyoró
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl tejszín

A díszítéshez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 doboz (250 g) toffifee

 

 

 

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el: a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a csipet sót és a cukrot. A vajat hozzámorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást és a tejfölt is. Alaposan átgyúrjuk, hogy szép egyenletes tésztát kapjunk, majd lefóliázzuk és a hűtőben pihentetjük egy órán át. Ezután egy lisztezett munkalapon körülbelül fél cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. Egy pite formába sütőpapírt helyezünk és a tésztát óvatosan belehelyezzük. (Egy lisztezett nyújtófára feltekerjük és átemeljük a sütőformába úgy, hogy a forma oldalára és aljába is nyomkodjuk a tésztát.)
A kezünkkel belenyomkodjuk, hogy sima, egyenletes legyen, majd egy villával néhány helyen megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon.
180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk és a sütőpapírt eltávolítjuk a formából.
A tészta tetejét kirakjuk az egyik doboz toffifee-vel.
A krémhez egy aprítógépbe rakjuk a pörkölt mogyorót és a cukrot, majd porrá őröljük és hagyjuk, hogy a mogyoró olajtartalmától kissé krémes legyen.
A tejcsokit felolvasztjuk a vízgőz felett és a mogyoróhoz adjuk a tejszínnel és a vajjal együtt. Az egészet alaposan összezúzzuk. Az így elkészült krémet a tésztára simítjuk.
Az étcsokoládét is felolvasztjuk és nem túl szabályosan, ízlés szerinti formában a pite tetejére csorgatjuk. A maradék toffifee szemekkel kirakjuk a torta tetejét és már tálalhatjuk is.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük