Rukkola saláta dióval

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

A rukkolát jellegzetes íze miatt sokan nem kedvelik, viszont pozitív egészségügyi hatásai miatt mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. Jó hatással van az emésztésre, szabályozza a koleszterint és a vércukorszintet is, segíti a tüdő működését. Vitamin és ásványi anyag tartalma rendkívül magas és még sorolhatnám…
Sokáig meg sem kóstoltam, de amióta ez megtörtént, azóta gyakran kerül az asztalunkra. Isteni saláták alapjául szolgál, viszont érdemes ügyelni arra, hogy ne a rukkola domináljon az ételben. Használhatjuk tésztaételek, rizottók, pizzák tetejére szórva, de akár húsok mellé szervírozott köretekhez is. Én bármilyen formában nagyon szeretem!
Jöjjön most egy gyors és nagyon fincsi saláta, lehet köret vagy akár előétel is. 
Íme:


Hozzávalók 4 főre:

  • 10 dkg rukkola
  • 4 ek frissen reszelt parmezánsajt + parmezánforgács ízlés szerint
  • 2-3 dkg dió
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 3 ek méz
  • 10 ek balzsamecet
  • 10 ek olivaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só-, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A megmosott rukkolát elosztjuk a tányérokon. A koktélparadicsomokat megmossuk és félbevágjuk, majd a rukkolára helyezzük. A diót durvára vágjuk és közepes lángon, száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk. A balzsamecetet elkeverjük a mézzel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a reszelt parmezánt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és az olivaolajat is hozzákeverjük. A dresszinget a rukkolára locsoljuk, majd megszórjuk a pirított dióval és a parmezánforgácsokkal is.
Ez egy egyszerű, de annál ízletesebb saláta, amit akár előételként is fogyaszthatunk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük