Póréhagyma krémleves

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Krémlevest gyakorlatilag bármilyen zöldségből készíthetünk, amiből amúgy is készítünk levest.
Az egyik klasszikus krémleves, a már említett póréhagyma krémleves.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 nagy szál póréhagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 db zsenge sárgarépa
  • 3 dl főzőtejszín
  • 1,5 l húsleves (leveskockából)
  • só, fehérbors, ételízesítő ízlés szerint
  • 1 mk curry
  • 1 mk őrölt szerecsendió
  • 1 mk kakukkfű
  • 1 ek liszt
  • 5 dkg margarin
  • 1 ek olivaolaj

 

 

 

Elkészítés:

A póré és a fokhagymát megtisztítjuk és vágjuk vékony szeletekre, majd egy fazékba szórjuk bele. Ezután sózzuk meg és fedjük le, majd egy kis idő múlva a vékony szeletekre vágott sárgarépát is adjuk hozzá. Ha ezzel megvagyunk, rakjunk minden fűszerből 1-1 kanállal valamint a sóból, ételízesítőből ízlés szerint.
A margarint és az olivaolajat hozzáadjuk és fedő alatt lassú tűzön pároljuk, míg puha nem lesz. A leveskockából elkészítjük a húslevest, öntsünk egy keveset a zöldségekre, majd  további kb. 5 percig hagyjuk párolódni. Ezután hozzáadjuk az 1 ek liszttel és kevés vízzel kikevert főzőtejszínt is. Egy botmixerrel vagy turmixgépben passzírozzuk össze. Utána a maradék húslevest is öntsük hozzá. 5-10 perc alatt összeforraljuk és már tálalható is a levesünk.
Olivaolajjal meglocsolt pirított kenyérkockákkal, apróra vágott friss újhagymával tálaltam.

 

 

 

Tipp: pirított fenyőmaggal is nagyon finom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük