Frankfurti leves

Print Friendly, PDF & Email

 

Talán nem meglepő, hogy ennek a finom kelkáposzta levesnek semmi köze Frankfurthoz, ezen túl azonban homályba vész eredete!
A németeknél létezik egy “Frankfurter Suppe” vagy “Frankfurter Gemüsesuppe”, de ez tulajdonképpen egy gazdag zöldségleves, rengeteg féle zöldséggel, a turbolyától a zellergyökérig, előfordul, hogy tesznek bele kelkáposztát is. Betétként felhasználnak frankfurti, vagy bécsi virslit, de készítik ezt a levest húsgombóccal is.
Tehát a nálunk elterjedt frankfurti leves, talán egy leegyszerűsített változata lehet az ottani levesnek. A 80-as években tipikus menzakaja lett. Újabban amióta feltűntek a jobb minőségű virslik, reményt adott a frankfurti leves újjászületésére.
Íme egy tökéletes, pesti frankfurti leves receptje.


Hozzávalók 5-6 főre:

  • 3 pár frankfurti virsli
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej (40-50 dkg) kelkáposzta
  • 3 db burgonya
  • 3 db sárgarépa
  • 2 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 kk majoranna
  • 1 kk őrölt kömény
  • só-, bors ízlés szerint
  • kb. 5 ek olaj
  • 1 ek liszt
  • 2 dl tejföl
  • kb. 1,5 l víz

 

 

 

Elkészítés:

A virslit karikára vágjuk és egy lábasban 2 ek olajon megpirítjuk, majd félretesszük.
Egy fazékban a maradék olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és együtt kissé lepirítjuk. Ezután a kockára vágott burgonyát és a karikára vágott sárgarépát is hozzáadjuk (sok receptben répa nem szerepel, de én így szeretem). Átkeverjük és kicsit lepirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről és megszórjuk a pirospaprikával, az őrölt köménnyel és a majorannával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és az egészet jól elkeverjük. Felöntjük a vízzel és takarék lángon félig puhára főzzük a burgonyát (ez körülbelül 10 perc). Ezután a kis szeletekre, csíkokra vágott kelkáposztát hozzáadjuk. Addig főzzük, amíg minden megpuhul, még 15-20 percig. A lisztet elkeverjük a tejföllel és egy merőkanál forró levest adunk hozzá. Csomómentesre keverjük, majd a forrásban lévő levesbe öntjük. Pár percig főzzük.
Végül a levesbe szórjuk a virsli karikákat. Egy kis tejföllel meglocsolva tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük