Egy pikáns, nagyon ízletes étel, ami ráadásul hamar el is készíthető. A kisfiamnak csirkemell filét csíkokra vágtam és abból készítettem, mivel ezen kívül nem igazán eszik meg más húsfélét. Nagyon finom lett úgy is, nem kell ragaszkodni mindig a leírtakhoz. Bátran kísérletezzetek ti is!
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg sertésszűz
- só-, bors ízlés szerint
- 1 tk őrölt kömény
- 4 ek olaj
A mártáshoz:
- 4 db nagyobb méretű vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- só-, bors ízlés szerint
- 1 ek liszt
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk mustár
- 1 tk ételízesítő (opcionális)
- kb. 1 dl víz
- kb. 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl főzőtejszín
Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, a hártyákat eltávolítjuk és körülbelül 1 cm-es szeletekre vágjuk. Kezünkkel kicsit lelapítjuk őket és ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel. Egy serpenyőben kevés olajon a hús medalionok mindkét oldalát kissé megpirítjuk, elősütjük. Ezután kiszedjük egy tányérra és félretesszük.
A vöröshagymát félbevágjuk és felszeleteljük, majd a hús sütésből visszamaradt zsiradékon elkezdjük pirítani. (Ha szükséges, adjunk még hozzá 1-2 ek olajat.) A zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és megszórjuk az őrölt köménnyel. Amikor a hagyma megpuhult, megszórjuk a liszttel, és átkeverjük. Felöntjük a borral és a vízzel. Ízesítjük még a szószt mustárral és aki szereti, egy kevés ételízesítővel. Jól elkeverjük és visszatesszük a húsokat is a serpenyőbe. Az egészet készre pároljuk.
A végén felöntjük a tejszínnel és addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik a mártás.
Zöldséges párolt rizzsel tálaltam, de tésztával is finom lehet.