Skip to content

Mákosguba muffin

Print Friendly, PDF & Email

 

 

A mákos guba jellegzetes magyar édesség. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, abban a hiszemben készítették, hogy a sokszemű mák, sok szerencsét, pénzt hoz az új esztendőben. Mostanság már egész évben készítjük ezt az isteni finom desszertet. A korábbi Mákos guba és Mákosguba torta receptem után, muffin változatban készítettem el.

Hozzávalók 4 főre:

A gubához:

  • 4 db szikkadt kifli
  • 4 dl tej
  • 3 ek cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg darált mák

A krémhez:

  • 4 db tojássárgája
  • 2 ek liszt
  • 2 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 ek vanília aroma
  • 3 dl tej

A tetejére:

  • 4 db tojásfehérje
  • 1 ek porcukor

 

 

 

Elkészítés:

A kifliket felkarikázzuk, majd kockákra vágjuk. A tejet egy lábasba öntjük és a cukorral, vaníliás cukorral összemelegítjük. Ezután leöntjük a tejjel a kifliket. Rászórjuk a mákot, ráreszeljük a citromhéjat és alaposan összekeverjük. Félretesszük addig, ameddig a krémet elkészítjük.
A krémhez egy másik lábasban elkeverjük a tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral, vanília aromával és a liszttel. Ezután kis adagokban hozzáadjuk a tejet és jól elkeverjük. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük a krémet.
Összeállítjuk a muffinokat. A muffin formákat kivajazzuk, vagy papírkapszlival kibéleljük. Elosztjuk bennük a mákos kiflit, majd mindegyik tetejére teszünk a krémből.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük. A habot a muffinok tetejére kanalazzuk, vagy egy csillagcsöves habzsákba tesszük és úgy díszítjük a kis sütemények tetejét. Körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. Nekem 15 darab muffinom lett ebből az adagból.

 

 

2 thoughts on “Mákosguba muffin”

  1. Nagyon finom lehet.Ezt a változtatot még nem csináltam
    meg. De hamaróssan szert keritek rá.

Hozzászólás a(z) Kiss János bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük