Skip to content

Joghurtos-mascarponés erdei gyümölcsös pite

Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

Nem igényel nagy rákészülést és sok időt sem az elkészítése és csak a tésztáját kell sütni. 
Nyáron természetesen friss gyümölcsből készítem, de nem ront az értékén, ha mirelitből készül.
Isteni a joghurt és a mascarpone együtt egy krémben, olyan könnyed és nem túl édes.
Érdemes kipróbálni!


Hozzávalók 7-8 főre (28 cm-es tortaforma):


A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3 ek tejföl

A töltelékhez:

  • 40 dkg natúr görög joghurt
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 5 ek porcukor
  • 2 csomag Dr. Oetker Zselatin fix
  • 60 dkg erdei gyümölcs
  • 4-5 ek cukor (ízlés szerint több is lehet)
  • 2 tk étkezési keményítő

A tetejére:

  • 2-3 dkg mandula

 



Elkészítés:

Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sütőport, a csipet sót és összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat és a liszttel a kezünkkel összemorzsoljuk, hogy egynemű legyen. Ezután hozzáadjuk a tejfölt is. A lényeg, hogy a tészta ne legyen ragacsos. Ha mégis, akkor kevés lisztet adjunk még hozzá. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és a sütőpapírral kibélelt pite formába tesszük. Próbáljuk úgy elosztani a tésztát, hogy egy kicsi a peremére is jusson. Néhány helyen megszúrkáljuk egy villával és 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 20 percig sütjük.
Ez idő alatt elkészítjük a gyümölcsös tölteléket: egy lábasba tesszük a gyümölcskeveréket a cukorral és pár perc alatt összeforraljuk, majd kevés vízzel kikevert étkezési keményítővel besűrítjük. A tésztát és az erdei gyümölcsös szószt is hagyjuk kihűlni. A mascarponét elkeverjük a joghurttal és a porcukorral. Végül hozzáadjuk  a zselatin fixet és alaposan összekeverjük az egész krémet. A legvégén hozzáadjuk a gyümölcs felét, de nem kell teljesen elkeverni! Maradjon fehér rész is a krémben. Az elkészült tésztát egy szép tányérra helyezzük, majd öntsük a krémet a tésztába. A tetején elosztjuk  a maradék gyümölcsöt, és  a korábban száraz serpenyőben megpirított mandulával megszórjuk.



 

 

1 thought on “Joghurtos-mascarponés erdei gyümölcsös pite”

Hozzászólás a(z) Ádám Horváth bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük