Gulyásleves, ahogyan Anyukám készíti

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Minden bizonnyal nagyon régi magyar étel. Pásztorok tápláléka volt egykoron, mint a neve is mutatja. Nemzeti étel státusza ellenére a gulyás nem volt igazán magas rangú étel a köznemesi-, főnemesi- és polgári asztalokon. Viszont a parasztok között az 1830-as évekre mindennapos pásztorételből lakodalmi fogássá nőtte ki magát. A gulyásleves általános közkedveltségnek örvend és a magyar konyha egyik fő kuriózumának számít.

Hozzávalók 5-6

  • 1 kg sertéscomb
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 2 nagyobb burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1/2 hegyes erős paprika
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 2 ek paradicsomsűrítmény
  • pirospaprika (édesnemes és csípős is)
  • zsír
  • 1-2 db babérlevél
  • őrölt fűszerkömény
  • fekete bors

Csipetkéhez:

  • 1 db tojás
  • liszt

Elkészítés:

A felhevített zsiradékon megpirítjuk a vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és a paprikát, és megpároljuk. Óvatosan hozzáadjuk a pirospaprikát, és felöntjük egy kevés vízzel, majd amikor a folyadék elpárolódott, beletesszük a megtisztított és felkockázott húst, és lepirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, őrölt fűszerköménnyel, hozzáadjuk a babérlevelet valamint a paradicsomsűrítményt is. Fedő alatt fél-puhára pároljuk, ha szükséges pótoljuk alóla a folyadékot, de egyszerre mindig csak kevéssel. Ezután beletesszük a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a felkockázott zellert és a burgonyát, és kicsit együtt pirítjuk őket, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi levest főzni szeretnénk. Felforralás után fedővel lefedve főzzük. A csipetkét elkészítjük, a leveshez adjuk, és készre főzzük. A végén friss, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük és díszítjük.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük