Gesztenyés csokis linzertorta

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Egész évben elkészíthető ez a torta, de nekem mégis egy karácsonyi hangulatú, az akkori menüsorba illeszkedő sütemény. A készen kapható gesztenyemassza megkönnyíti a dolgunkat, hiszen nem kell a gesztenye előkészítésével bajlódnunk. Nagyon finom, ajánlom szeretettel!

Hozzávalók 7-8 főre (28 cm-es tortaforma):

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg holland kakaópor
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mk fahéj
  • 4 ek porcukor
  • 50 dkg mascarpone

A tetejére:

  • 10 dkg porcukor
  • 3 db tojásfehérje

 

 

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük minimum 1 órára. Ezt követően jól átgyúrjuk és lisztezett deszkán kinyújtjuk és sodrófával a kivajazott, kilisztezett piteformába tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
Ezalatt a töltelék hozzávalóit összekeverjük. A gesztenyemasszát egy nagy tálba tesszük a mascarponéval együtt. Hozzáadjuk a tojásokat, a csipet sót, fahéjat, cukrot és vaníliás cukrot  Alaposan elkeverjük és a krémet az elősütött tésztára öntjük. Visszatesszük a sütőbe és további körülbelül 25 percig sütjük. A tojásfehérjékből és a porcukorból kemény habot verünk, majd a torta tetejére kanalazzuk. 190-200 fokos sütőben, ha van grillfokozaton, körülbelül 10 perc alatt kicsit megkaramellizáljuk a habot. Figyeljünk rá, nehogy megégjen! A másik lehetőség, hogy egy karamellizálló pisztollyal flambírozzuk a torta tetejét:

 

 

Amikor az egész torta langyosra hűlt, hűtőbe tesszük és hidegen tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük