Csülök Pékné módra párolt vörös káposztával

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Egy érdekes nevű finom sült. De mi köze van a pékhez? És a péknéhez?
A legenda szerint a pékné reggel a kenyérsütés után tette a még forró kemencébe, cseréptálban a csülköt a hagymával és a krumplival, ameddig a pék délelőtt aludt, szép lassan elkészült a finom laktató ebéd. A kemencét sem kellett újra felfűteni. Kényelmes és takarékos megoldás volt.
Sajnos nekem kemencém nincsen, de ha lesz ki fogom így is próbálni. 
Egyelőre nálam így készül:

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 1,5 kg sertéscsülök
  • 4-5 szelet füstölt szalonna
  • 5-6 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3-4 db babérlevél
  • 8-10 db egész bors
  • só-, bors ízlés szerint
  • 3 ek zsír

Elkészítés:

A csülköt felrakjuk főni, a vízbe beleteszünk fél fej fokhagymát, egész borsot, a babérlevelet és sót ízlés szerint. Lassú tűzön, 2-3 órán át főzzük. Közben a hagymát, fokhagymát megpucoljuk, felszeleteljük. Miután a csülök megfőtt, kicsontozzuk és néhány darabra vágjuk. A húsos felét sózzuk, borsozzuk. Egy tepsit olvasztott zsírral kikenünk, majd erre tesszük a húsdarabokat (bőrös oldalával felfelé), majd megszórjuk a vöröshagyma szeletekkel. A maradék fokhagyma gerezdeket is felszeleteljük, a csülök bőrét bevagdossuk és a vágatokba belerakjuk a fokhagymát és rátesszük a szalonna szeleteket. A csülök főtt levével kicsit meglocsoljuk, és kb. 1 órán át szép pirosra sütjük. Nálunk a köret vörös párolt káposzta és hagymás tört burgonya volt.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük