Skip to content

Benedict avagy Benedek tojás

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

Egy mutatós és fantasztikusan finom reggeli!
Az igazság azért az, hogy egy kis ügyességet, konyhában jártasságot igényel. Viszont a végeredmény mindenért kárpótol, ezért a kezdő konyhatündérek is próbálkozzanak vele, nem lehetetlen elkészíteni! 
Az étel eredetéről az a történet látott napvilágot, hogy Benedict úr nyugalmazott bróker besétált a new yorki Waldorf hotelbe és a másnapossága enyhítésére vajas pirítóst rendelt szalonnával, buggyantott tojással és hollandi mártással. Oscar Waldorfot annyira lenyűgözte ez az étel kombináció, hogy nyomban étlapra tette a reggeli és uzsonna ajánlatában, annyi változtatással, hogy sonkával és English muffinnal kínálta a Benedict tojást. Valahogy így kezdődött az isteni buggyantott tojásos szendvics „karrierje” :).
Nekem nagyon ízlett, muszáj nektek is kipróbálni egy ráérős hétvégi reggelen.


Hozzávalók 2 főre

  • 4 szelet füstölt sonka (pl. feketeerdő vagy pármai)
  • 2 db tojás
  • 1 tk ecet
  • só-, bors ízlés szerint
  • 2 ek olivaolaj
  • 2 db buci vagy zsemle
  • 2 adag hollandi mártás

Elkészítés:


Elkészítjük a hollandi mártást, amit felhasználásig melegen tartunk. A zsemlét vagy bucit félbevágjuk és olivaolajon picit megpirítjuk mindkét oldalát a sonkaszeletekkel együtt.
Buggyantott tojást készítünk: ehhez 2 lábasban kell vizet forralnunk. Az egyikbe ecetet teszünk, a másikba sót. Az ecetes vizet felforraljuk és az előzőleg felütött tojásokat (egyesével) nagyon óvatosan, vigyázva, hogy a sárgája egyben maradjon, egy szedőkanálba átöntjük. A lábas alatt mérsékeljük a hőt és a szedőkanállal együtt néhány másodpercig a vízben tartjuk, majd lassan a vízbe csúsztatjuk a tojást. A kanállal a fehérjét alakíthatjuk még, és kb. 3 percig főzzük a gyöngyöző vízben, Amikor letelt az idő, kiszedjük a tojásokat és a sós vízbe mártjuk őket néhány másodpercig. Ezáltal nem lesznek ecet ízűek. Akinek van kedve, készíthet hozzá „english muffinokat”, de én kényelmesebb voltam, és amúgy is szerintem tökéletesen megfelel így, buciban tálaltam a tojásokat. (Akár zsemlében is lehet.) Ez úgy történik, hogy a megpirított bucik felére teszünk két-két szelet sonkát, majd egy-egy darab tojást. Meglocsoljuk a fenséges hollandi mártással és frissen őrölt borssal megszórjuk, majd rátesszük a buci másik felét.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük